Blogolj!

Az ország kedvence volt, most alig tud boldogulni

Szilágyi István neve lehet, hogy nem mond sokat a mai fiatalságnak, de biztos, hogy mindenkinek ismerős. Egykor a képernyő arca volt, viszont mára már csak napról napra él.

A 79 éves színész feleségével, Humenyánszki Jolán szobrászművésszel és munkanélküli fiával él a főváros XVII. kerületében, egy rákosligeti félkész házban. A kert és az épület romos, vakolatlanok a falak, rendezetlen a kültér, ugyanis az építkezés során a színész fiának váratlanul megszűnt a munkahelye, így kénytelenek hárman csupán 130 ezer forintos nyugdíjból megélni.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy Istvánnak, az egykori népszerű színésznek – akit a Kemény kalap és krumpliorr Lópici Gáspárjaként, vagy akár a Lottó reklámok arcaként is ismerhet a nagyérdemű – rendszeresen gyógyszereket kell szednie, ami a mindennapokat sem könnyíti meg.

Helyzetüket az egykoron népszerű és foglalkoztatott házaspár (István több mint 100 színházi darabban játszott, feleségének, Jolánnak pedig több mint 10 szobra van kiállítva Budapest területén) rendkívül szégyelli, pedig ha munkásságukat és életútjukat megnézzük igazán nem kéne szégyenkezniük, sőt, helyzetük enyhén szólva is kétségbeejtő és méltatlan.

Te is segíthetsz!

A helyi lokálpatriótákból álló közösség, a Rákosligeti Polgári Kör olyan egyesület, ami évről évre elkötelezi magát bizonyos, helyieknek fontos társadalmi ügy mellett. Ilyen a szebb napokat is látott, a ’90-es években bezárt Maros Mozi üzemeltetése és felújítása is. Ők már korábban eltervezték, hogy az idén 80 éves Szilágyi István filmjeiből vetítéssorozatot indítanak.

Rózsahegyi Péter, az egyesület elnöke az eseményt jótékonysági akcióvá alakítja a környéken igen népszerű házaspár helyzetének megsegítése céljából. Így, aki elmegy a Maros Moziba a színész filmjeinek vetítésére (amin remélhetőleg ő maga is részt vesz majd), a belépőjegy megvásárlásával támogatja Szilágyi Istvánt és feleségét.

A jegy mellett adakozni is lehet Szilágyiék felé. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az egyesületen keresztül egy tetszőleges összeget el kell utalni erre a számlaszámra:

11717009-20041999

a közleménybe pedig beírni, hogy „Szilágyi család”.

Az adakozással és az egyesülettel kapcsolatban a marosmozi@gmail.com email címen lehet feltenni kérdéseket és a program részleteiről itt lehet majd többet megtudni.

Fotók: Berei Dániel 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35377/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?