Blogolj!

Idén is derkósok a Műcsarnokban

Minden évben bemutatják munkáikat a derkósok, azaz a Derkovits Gyula ösztöndíjasai.

Az 1955-ben alapított Derkovits Gyula-ösztöndíjra minden évben számos 35 év alatti művész pályázhat. Idén is több mint 130 művész pályázott a támogatásra. Egy alkotó legfeljebb háromszor nyerheti el az ösztöndíjat (havi bruttó 100 000 forint). Évente huszonhat művész kerül be az ösztöndíjasok közé, munkáikból minden évben kiállítást szerveznek. Ez idén sem lesz másként, ugyanis március 4-én, szombaton 17:00-kor lesz a 2017-es derkós tárlat megnyitója a Műcsarnokban. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) végzi. 

A zsűrinek sincs könnyű dolga, ugyanis sok szempontot kell végig venniük az elbírálás során: ígéreteket díjaz, vagy kiforrott életpálya-szakaszokat; beláthatatlan kalandokat, vagy tudatosan épített alkotói pályákat. Mikor jobb odaítélni a derkót: közvetlenül az egyetemi tanulmányokat követően – hogy a pályán maradásra biztassák a tehetségeket – vagy évekkel később, amikor már számot adtak eltökéltségükről, ám esetleg már a maguk megszabott útján haladnak? És aztán egy év elteltével – a beszámolókat áttekintve – dönteni kell arról is, kinek szavaz bizalmat a zsűri még egy ösztöndíjas évre: annak, aki addigi munkáinak elmélyült folytatásáról ad számot, vagy aki az ösztöndíj adta lehetőséggel élve járatlan utakat választ, a tévedést is kockáztatva mással próbálkozik, mint pályakezdése, szakmai feltűnése éveiben. 


Kiállító művészek: Békési Ervin, Blazsek András, Bögös Loránd, Donka Péter, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Gallov Péter, Gombos Andrea, Gwizdala Dáriusz, Horváth Csaba Árpád, Kaliczka Patrícia, Keresztesi Botond, Kiss Dániel, Kocsi Olga Piroska, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Lőrinc Lilla, Molnár Zsolt, Murányi Mózes Márton, Nagy Csilla, Sallay Dániel, Szabó Ottó, Szalay Péter, Szécsényi-Nagy Loránd, Tóth Balázs Máté, Veres Balázs

A kiállítást március 5. és március 26. között lehet látogatni a Műcsarnokban.

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35380/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?