Blogolj!

Elhunyt Simon Károly formatervező iparművész

2017. március 5-én, életének 76. évében elhunyt Simon Károly formatervező iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a köztestület Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője.

Simon Károly designer pályája és munkái a modern magyar ipartörténelem része és értéke. A művészt az MMA saját halottjának tekinti - olvasható a Magyar Művészeti Akadémia közleményben.

Az iparművész 1941-ben született Gyulán. 1966-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerszám- és gépipari tervező szakon. Ezután a Ganz Villamossági Műveknél kezdett el dolgozni, mint önálló gyártmányszerkesztő, formatervező. 1977-től már szabadfoglalkozású tervező. 1984 és 1993 közötti időszakban a Magyar Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetének műteremvezetője, igazgatóhelyettese, majd igazgatója.

1992-ben nevezték ki egyetemi tanárnak, amikor megszerezte a DLA tudományos fokozatot. 1993-tól 2001-ig a Magyar Iparművészeti Főiskola Formatervezési Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. 2001 és 2006 közt pedig az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Doktori Iskolájának témavezetői álláskörét 2002-től 2012-ig töltötte be. Művészetpedagógiai munkássága mellett a közösség elkötelezett tagja is volt, több művészeti szervezeti tisztséget is betöltött. 

2007-től vált tagjává az akkor még társadalmi szervezetként működő Magyar Művészeti Akadémiának, amelynek köztestületté alakulása után már rendes tagja lett. 2012 óta vezette az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatát, ahol számos, a tagozathoz kapcsolódó művészeti-oktatási projekt szíve-lelke volt.

Az elismerések sem maradtak el kiváló munkájáért: 1992-ben Ferenczy Noémi-díjat kapott, 2014-ben elnyerte a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.

Címkék: Gyász
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35484/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?