Blogolj!

Kodály Zoltán soha nem alkudott meg

Kodály Zoltán soha nem alkudott meg, mindig az értékek köré gyűjtötte tanítványait és követőit - fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az ötven évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző síremlékénél a fővárosi Farkasréti temetőben hétfőn.

Hangsúlyozta: a kormány 2017-ben 1,486 milliárd forintot tervez fordítani a Kodály Zoltán szellemi hagyatékát és a teljes magyar zenei oktatást újrapozicionáló Kodály-program első ütemére, az összegből koncertek, konferenciák, kiállítások, versenyek, pályázatok, ismeretterjesztő programok, mesterkurzusok, közművelődési rendezvények és nemzetközi programok szervezését, valamint kiadványok, CD-k és könyvek kiadását támogatják.

A kulturális intézményeknek, az oktatás teljes spektrumának és a kormányzatnak össze kell fognia, hogy választ adjon arra, miként lehet Kodály írott és hangzó örökségének a posztmodern kor eszközeivel és kihívásai közepette is megfelelni - mondta az államtitkár, aki hozzáfűzte: a mai generáció szent küldetése újratanulni Kodály és ikercsillaga, Bartók súlyos és felelősségteljes hagyatékát.

Zene nélkül nincs teljes ember

Hoppál Péter kitért arra is, hogy a kormány számos fejlesztést tervez a Zeneakadémián és szerte Budapesten a Liszt-kultusz újragondolása és nemzetközi népszerűsítése jegyében.  Kodály Zoltán és kortársai az alapokig menően alakították át a magyarság zenei gondolkodását, hatalmas hagyatékának örököse az egész nemzet - fogalmazott Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, aki emlékeztetett arra, hogy több mint 750 tanítvány tanult Kodály Zoltán keze alatt a Zeneakadémián 1908 és 1942 között.

"Kodály nem akart dogmatikusan, mindenkiből zeneszerzőt faragni. A zenét a műveltség meghatározó elemének tartotta, műveltségen pedig nem egyszerűen valamiféle öncélúan felhalmozott ismeretanyagot értett, hanem morális tartalommal is bíró emberi minőséget. Hitt abban, hogy zene nélkül teljes ember nem létezik" - mondta a rektor.

Hozzátette: az alapoktól elindulva kell megtalálni a kodályi elvek helyét a mai oktatásban. Ezért indult el három évvel ezelőtt a Zeneakadémia budapesti, és tavaly a kecskeméti mintaiskolája, ahol a diákok az óvodától az érettségiig a Kodály által lefektetett pedagógia elvek mentén tanulhatnak. Vigh Andrea hatalmas eredménynek nevezte, hogy idén elindul a Kodály Intézet felújítása és infrastrukturális bővítése.

Nemzetek feletti örökség

A megemlékezésen Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja úgy fogalmazott: az utókornak számot kell vetnie azzal, hogy miként sáfárkodott a Kodály Zoltán által hátrahagyott értékekkel. Bár számos kulturális intézmény, kezdeményezés és szervezet jött létre örökségére építve, az iskolai énektanítás ügye nem haladt előre az elmúlt évtizedekben. A megemlékezést a Zeneakadémiával és a Magyar Kodály Társasággal közösen szervező Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte: Kodály életművének hatása és jelentősége is egyszerre kimagasló, nemzetek feletti.

Emlékeztetett arra, hogy országszerte több mint hatezer sír élvez védett státuszt, ebből 153 található a Farkasréti temetőben, ahol 2007-ben újították fel Kodály Zoltán síremlékét. A megemlékezésen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Zenei Tanszék Női Kara énekelt Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy vezetésével. Részt vett az eseményen Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, valamint az MMA elnöke, Fekete György is.

Péczely Sarolta, Kodály Zoltán özvegye és Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján, hétfőn este a Budavári Nagyboldogasszony-templomban, közismert nevén a Mátyás-templomban Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mutat be szentmisét a zeneszerzőért. A szertartás után egyházi kórusok hangversenyével folytatódik a megemlékezés.

Forrás: MTI

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35617/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?