Blogolj!

Szín, szenvedély, szocio

Fény nélkül nincsenek színek. Színek nélkül pedig nincsenek Alex Webb fotók. Nem véletlenül A fény szenvedése címmel nyílt meg a napokban az ismert amerikai fotós kiállítása a Műcsarnokban.

Webb munkái a szocio- vagy dokumentarista vonalon mozognak, legfőbb témája az ember. Ennek ellenére nem lehet szokványosnak nevezni képeit, ugyanis az e témában megszokott fekete-fehér helyett ő a színeket választotta. A kiállítás címe tudatos választás volt: Goethe Színtan című művének előszavában olvasható, ezzel párhuzamba állítva a német költő és Webb kapcsolatát a színekkel.

Ha volt fotósként igazán eredeti ötletem, akkor ez volt: a sajátos színvilág, a fények különös intenzitása, a színek vibrálása, az erős árnyékok megjelenítése.

Nem egyszerűen csak színek, hanem erőteljes, túlzó színkavalkád, ami a fotók témájával erős kontrasztban van. A szegénység, egy-egy elkapott nyomorúságos, vagy megindító pillanat kompenzálása, vagy éppen idézőjelbe helyezése színek által. Talán ez okozza azt a különös energiát és valamiféle távolságot, amit a kiállításon tapasztaltunk is. Az idézőjel talán helyénvaló, ugyanis a Magnum Photos fotóügynökség tagjaként (aminek többek között Robert Capa is tagja volt) a dokumentarista, tudósításszerű fotók lírai felhangja a fontos Webb számára, amit egy csendéletszerű, fekete-fehér kép kevésbé tud visszaadni, mint egy színektől hemzsegő, de témájában igen kifejező képkocka.

Nyers és tragikus világot láttam, ami ugyanakkor tele volt vitalitással és életigenléssel. 

A tárlat a 65 éves fotós 63 munkáját vonultatja fel, aszerint, hogy épp a világ melyik táján készültek. Haiti, Törökország, Brazília, Németország… mind más és más hangulat, más mondanivaló, egy a közös: az ember. Akár egy elkapott pillantás, egy árnyék, tükörkép, vagy épp egy lábfej van megörökítve, mind az aktuális táj atmoszférájához igazodva, a spontaneitás mentén haladva. Webb a színekkel és pillanatokkal beszél – mert elmondása szerint amúgy is nehezen tud beszélni munkáiról szóban – emberekről, embereknek.

A kiállítás az első Budapest Fotófesztivál keretén belül nyílt meg. A tárlatot április 9-ig lehet megtekinteni a Műcsarnokban.

 

Címkék: Galéria
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35635/pics/lead_800x600.jpg
Galéria
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?