Blogolj!

Utcát neveznek el Halmos Béláról

Több gyulai közterület új nevéről határozott a gyulai képviselő-testület a március 2-i ülésén. A grémium döntése értelmében ezentúl Ifj. Halmos Béla utca is lesz Gyulán, ily módon tisztelegve a prímás emléke előtt.

Utcát neveznek el Gyulán ifj. Halmos Béla Széchenyi- és Magyar Örökség díjas népzenekutatóról, előadóművészről, az UNESCO szellemi-kulturális örökséglistájára felvett táncházmozgalom egyik alapítójáról. A mester a város díszpolgára volt, ugyanis 1948-tól 1965-ig élt az Ecsedi utca 14. szám alatt.

A 2013-ban elhunyt népzenekutató mindig is kötődött gyermek- és ifjúkora színhelyéhez, ha zenélni hívták, azonnal igent mondott a felkérésre. Édesapja, id. Halmos Béla szintén aktívan részt vett a Békés megyei település életében, melynek műemlékeiért éveken át harcolt. 1953-ban nem kis bravúrral sikerült pénzt szereznie a gyulai vár helyreállítására, s ezzel megakadályoznia, hogy a város ikonikus épületét lebontsák. Az építészmérnöknek a Gyulai Várszínház és a Gyulai Várfürdő létrehozásában is fontos szerepe volt, és szintén neki köszönhető, hogy az Almásy-kastély gépállomás helyett árva gyermekeknek lett az otthona. Az önkormányzat 2014-ben már egy emléktáblával is megjelölte a család egykori lakhelyét, idén pedig utcanévadással fejezi ki tiszteletet.

A gyulai képviselő-testület március 2-i ülése

Döntésük alapján a Hajnal és Tomcsányi utcákat összekötő négy közterület kapta az Ifj. Halmos Béla utca nevet. Az ülésen a polgármester fontosnak tartotta elmondani, hogy az érintett lakosok és vállalkozások névváltozással kapcsolatos költségeit átvállalják, és a közüzemi szolgáltatóknál is az önkormányzat gondoskodik majd az ügyintézésről.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35713/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?