Blogolj!

Kiállítás nyílt a Biblia 20. századi magyar képzőművészetben való megjelenéséről

Huszonöt művész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely Most töredékes az ismeretünk... - A Biblia a 20. századi magyar képzőművészetben címmel nyílt meg csütörtökön Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeumában. 

"Aki olvassa a mai Bibliát, szeretné meg is érteni, keresi az üzenetét, aztán engedi, hogy hasson az életére, hogy formálja azt" - hangoztatta a kiállítás csütörtöki megnyitóján Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy több művész a Szentírás megértését úgy próbálta elmondani, hogy kezébe vette a ceruzát, tust, ecsetet és a festéket, hogy létrehozzon egy művet. "Az a jó festmény, amit nem kell magyarázni" - hangsúlyozta Bogárdi Szabó István református püspök, hozzátéve, hogy a festmény, rajz, a szobor nem szorul magyarázta, ha maga mutat meg valamit.

Nagyböjt idején a Bibliamúzemban huszonöt neves magyar alkotótól grafikákat, festményeket és kis plasztikákat láthat a közönség június 3-ig. A kiállítótér két falán elhelyezkedő munkák párbeszédbe lépnek egymással. Az egyik falon a megváltás szükségessége, a bűnbeesés, a romlás, a maga felemelésére képtelen ember, valamint rejtett bibliai történetek jelennek meg a műveken. A szemben lévő falon a megváltást, Krisztust áldozatát, a passiót, valamint a feltámadást megjelenítő munkák láthatóak. A terem közepén elhelyezkedő installáció asztalán egy mai Bibliát és a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött antik tükör másolatát mutatják be.

Ferenczy Károly: Ábrahám áldozata, 1901

A kiállításon Aba-Novák Vilmos, Bálint Endre, Berény Róbert, Borsos Miklós, Breuer Marcell, Csohány Kálmán, Deim Pál, Derkovits Gyula, Egry József, Feledy Gyula, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Gyarmathy Tihamér, Kernstock Károly, Kondor Béla, Molnár C. Pál, Perlrott Csaba Vilmos, Schaár Erzsébet, Szalay Lajos, Szántó Piroska, Szőri József, Szőnyi István, Tóth Menyhért, Udvardi Erzsébet és Vilt Tibor művei lesznek  láthatóak.

A Ráday utcában található, Közép-Európában egyedülálló múzeum korábbi formájában 23 évig működött az egyházkerület budapesti székházában. A 2011-es bezárás óta kibővítették, a romos pincét és a kazánhelyiséget korszerű kiállítótérré építették át. Az idén január végén átadott, megújult múzeum 300 négyzetméteren várja a Biblia iránt érdeklődő közönséget.

Forrás: MTI

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/35850/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?