Blogolj!

Egyedülálló táblaképet mutatnak be Tatán

Smídt Róbert szobrász és fafaragóművész Himnusz című táblaképe vasárnak délután kerül bemutatásra a tatai városházán. A tíz négyzetméteres alkotást hat évig készítette a művész és a magyar történelmet jeleníti meg.

Az alkotó elmondása alapján, a mű középpontjában a honfoglalást lezáró, győztes pozsonyi csata látható, majd az országot naggyá tevő királyok és a magyar történelem olyan viharos eseményei, mint a tatárjárás, a török uralom, a világháborúk, illetve az azokat követő események.

Az öt méter hosszú és két méter magas táblaképen háromszáznál is több arc fedezhető fel. A különböző motívumok más alkotásokon már megjelentek, de egyfajta nyitott történelemkönyvként itt szerepelnek először együtt.

A táblaképen látható még továbbá a remény fénye, a Szent Korona, a kard és a lobogó, valamint a két sarkában az ország őrangyalai, Gábriel és Mihály arkangyalok. Az alkotást egy hónapig lehet majd megtekinteni Tatán március 13. és április 12. között, majd az országban további 12 helyszínen fogják kiállítani.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36078/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?