Blogolj!

Külföldön is megemlékeznek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról

A külföldi magyar intézetek is gőzerővel készülnek a március 15-i megemlékezésekre. Koncertek, filmvetítések, koszorúzások és irodalmi estek is lesznek az ünnep idején.

Egészen pontosan már múlt héten megkezdődtek a megemlékezések, ugyanis Helsinkiben például családi délutánt szervezett a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a helyi magyar közösségnek. Prágában a Zeneakadémia közreműködésével rendeztek ünnepi koncertet. Az Isztambuli Magyar Kulturális Központ szervezésében virágokat ültettek az egykori `48-as magyarok sírjainál, Párizsban pedig megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát és Teleki Blanka sírját a Montparnasse temetőben.  A Ljubljanai Várban és a helyi Balassi Intézetben hétfőn tartottak ünnepséget, amelyen a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulói adtak műsort. 

Kedden is folytatódnak a programok, többek között Bécsben koszorúzást tartanak Bessenyei György testőríró szobránál, Pozsonyban koncertet, Sepsiszentgyörgyön pedig kiállítást szerveznek.

Március 15-én a Collegium Hungaricum Berlin rendhagyó megemlékezést tart magyar dizájnerek interaktív installációjával, Londonban pedig egy konferencia keretében adnak elő az MTA Filozófia Intézetének munkatársai. A Párizsi Magyar Intézet szervezésében Sebestyén Márta koncertjét hallgathatják meg a résztvevők, illetve ünnepi megemlékezéssel készülnek még a héten Észtországban, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Olaszországban is.

 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36130/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?