Blogolj!

Meghalt Chuck Berry

90 éves korában elhunyt Chuck Berry amerikai gitáros, a legenda, a rock and roll atyja. A halálhírt a missouri rendőrség megerősítette. Az idős zenészhez először mentőt hívtak a házába, ahol élettelenül találták, majd elkezdték az újraélesztést, de nem jártak sikerrel. 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Chuck Berry volt a rock and roll műfajának egyik, ha nem a legfontosabb alappillére, megteremtője. Az összes nagy név, mint például Elvis, Keith Richards, The Beatles tőle tanult és az ő zenéjét fejlesztette tovább.

Charles Edward Anderson Berry Sr., 1926-ban született St. Louis-ban. Balhés fiatalkora volt, 3 évet töltött javítóintézetben fegyveres rablásért. A zenével csak ezután kezdett el foglalkozni komolyabban, de eleinte csak a háttérben maradt, majd az ötvenes években adta ki első saját nevével ellátott albumát. 1955-ben a Maybellene már óriási sikert hozott, ezután pedig ontotta magából a slágereket, mint például a Roll Over Beethoven című számot, vagy az egyik legnépszerűbb dalát, a Johnny B. Goodie-t. A hatvanas évektől minden felgyorsult, így más zenei műfajok és előadók bukkantak fel, de ennek ellenére, neve, népszerűsége megmaradt és mára ő vált gyakorlatilag ennek a kornak az egyetlen élő legendájává.

Berry egészen az utolsó évekig aktív volt, idén, 35 év után adott ki új lemezt, aminek a címe Chuck volt és 2014-ig minden héten fellépett St. Louisban. 1984-ben Grammy-életműdíjat kapott, 1986-ban pedig az elsők között iktatták be a rock and roll hírességek csarnokába.

Chuck Berry nem csak zenész volt, hanem kiváló dalszerző és előadóművész is (tőle ered a jellegzetes kacsatánc, amit az AC/DC gitárosa, Angus Young formált tovább), gyakorlatilag mindenben profi volt, ezzel kiemelkedett kortársai közül és megalapozta a rock and roll műfaját.

Zenésztársai így búcsúztak tőle:

„Ma kihunyt az egyik legnagyobb fényforrásom” – Keith Richards.

„Szeretném megköszönni mindazt az inspirációt, amit a zenéjével adott nekünk. Felvillanyozta a kamaszkorunkat, és életet lehelt abba az álmunkba, hogy egyszer majd zenészek és előadók leszünk. Az ő szövegei kiragyogtak a többi közül, és különös fényt vetettek az amerikai álomra. Chuck, lenyűgöző voltál, a zenéd örökre belénk vésődött.” – Mick Jagger.

Bruce Springsteen így emlékezett róla: „Ő volt a rock legnagyobb alakja és gitárosa, és a legnagyszerűbb, vegytiszta rock and roll szerzője, aki valaha is élt. Korának óriása volt.”

 

 

Címkék: Gyász, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36304/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?