Blogolj!

Több mint kétszáz éves bibliával gazdagodott a tiszaderzsi bibliagyűjtemény

Egy több mint kétszáz éves, 850 oldalas, 1805-ből származó Károli-féle kiadással gyarapodott a tiszaderzsi református templomban található Bibliamúzeum, ahol közel 600 kötetet őriznek.

A gyűjtemény megálmodója és életre keltője, Fodor Gusztáv református lelkész-igazgató elmondása alapján az 1805-ös kiadás nagylelkű adományozója egy budapesti nyugalmazott baptista pszichológus. Hozzáfűzte, hogy a bőrkötéses könyvben kézzel írt, háromoldalas, 1807-től kezdődő vésztői helytörténeti anyag is található. A Biblia értékét az is emeli, hogy az első és hátsó oldalakon, a szépen kalligrafált betűkkel sűrűn teleírt sorokból egy teljes családtörténet is kibontakozik. A Fazekas-család 1779-ig visszanyúló, évszázadokon átívelő történetéből kiderül, hogy az első tulajdonos, Fazekas Sándor 1816-ban Békésen vásárolta a kötetet.

Az olvasó továbbá betekintést nyerhet a korszak fontosabb eseményeibe, de a gazdákat sújtó természeti csapásokat is lejegyezték. A lelkész-igazgató szerint a korábbi tulajdonosok vélhetően a Szentírást értőn olvasó emberek lehettek, hiszen a számukra kiemelkedően fontos, "őket megszólító" bibliai idézetekről külön feljegyzéseket is készítettek.

Kuriózumok kutatása

Fodor Gusztáv azt is elmondta, hogy a gyűjtemény szempontjából nem a mennyiség a fontos, hanem a kuriózumokat keresése. Így például nagyon büszke a közelmúltban érkezett kínai nyelvű Bibliára. A tiszaderzsi  helyi református gyülekezet több mint két évvel ezelőtt alapította bibliagyűjteményt. A legnagyobb ritkaságokat a Magyar Bibliatársulatnak köszönhetik, de érkeztek különlegességek Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről is.

A Károlyi-biblia (protestáns gyakorlatban: Károli-biblia) avagy vizsolyi biblia a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Biblia. A fordítást Károlyi Gáspár és lelkésztársai végezték, a könyv kinyomtatásában pedig Mantskovits Bálint nyomdász segített. 2015. januárjában a vizsolyi biblia bekerült a hungarikumok közé. 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36312/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?