Blogolj!

A húsvét és a művészet találkozása

Borza Teréz Ferenczy Noémi–díjas porcelán- és szobrászművész Húsvét titkai – Az utolsó vacsorától a feltámadásig című kiállítás megnyitóján jártunk, amelyet az MMA székházául szolgáló Pesti Vigadóban tartottak péntek este. Az eseményre sokan voltak kíváncsiak, nem hiába. 

A Húsvét titkai – Az utolsó vacsorától a feltámadásig című kiállításon a húsvét titkához kapcsolódó 1991-től 2015-ig készült szakrális alkotásait mutatja be Borza Teréz az egyedi tervezésű installációival. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 1996-ban a „Tavaszünnep”, 2003-ban pedig „Újjászületés” című tárlatát láthatták az érdeklődők a Vigadó Galériában.

A megnyitóra sokan voltak kíváncsiak, ami nem csoda, hiszen Borza Teréz kiállítsa igazán szívet melengető és elgondolkodtató installációkkal várja a látogatókat, különösen a húsvét közeledtével. Mendelényi Tünde a Pesti Vigadó vezető kurátora baráti szavakkal nyitotta meg a tárlatot, amit egy magával ragadó fuvolajáték követett Szikora Borbála előadásában. Majd Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke vette át a szót, köszöntőjéből kicsit közelebbről is megismerhettük a művésznő értékeit és értékrendjét, s a művészethez való viszonyát. Végezetül maga Borza Teréz is szóhoz jutott és megköszönte minden kedves érdeklődőnek, hogy megjelent és felkonferálta Takács Bence előadóművészt, aki egy páratlan előadással egészítette ki az installációk mondanivalóját.

A jelenlévők nagy meglepetésére egy olyan nem várt előadás részesei lehettünk, amelyben eggyé válhattunk a kiállított alkotásokkal. A performansz részét képezte, hogy Takács Bence az est ünnepeltjével minden kiállított darabnál megállt, majd az alkotásokhoz tökéletesen illő idézeteket hallhattunk az előadóművésztől. Majd a tárlat végén meghatódottan köszönte meg a felkérést és emlékeztetett arra, hogy mennyire fontos a húsvét időszaka az ember életében és főleg a léleknek.

A kiállítás megtekinthető április 1-től 30-ig naponta 10:00 -19:00 között a Pesti Vigadóban

Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36839/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?