Blogolj!

Májusban „kiterített zene” érkezik a Vigadóba

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, az MMA rendes tagja által készített különleges zongorával bővül tíz intézmény – hét magyarországi és három külföldi – hangszerkészlete.

A Pesti Vigadó mellett a Művészetek Palotája, az Erkel Színház, a pécsi Kodály Központ, a debreceni Kölcsey Központ, valamint a Zeneakadémia gazdagodik a zongorával. Külföldi helyszínek tekintetében ezidáig a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriummal és a helsinki Sibelius Akadémiával egyeztek meg.

A Bogányi-zongora mintegy 800 millió forintos össztámogatásával a kormány célja egyrészt az iparfejlesztés, a hazai innováció támogatása, másrészt, hogy erősítse a magyar zeneművészet, azon belül a (Liszt, Cziffra, Vásáry vagy Kocsis nyomdokain is járó) zongoraművészet és a magyar zongoraépítés kultúrájának nemzetközi hírnevét.

Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója a Bogányi-zongorával kapcsolatban kihangsúlyozta:

„a zongora kiterített zene", a zeneirodalom részét képező művek több mint 50 százaléka zongorán íródott. Magyarország nem csupán kiváló zongoraművészeiről ismert, hanem egyben "zongorapedagógiai nagyhatalom" is, elég csupán Bartók Béla, Kadosa Pál és Kurtág György ilyen irányú munkásságát és műveit említeni.

A Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye, 2015-ben mutatták be. Főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

 Bogányi Gergely ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nagyon nehéz és göröngyös út vezetett a kész hangszerhez. Remélem, hogy hamarosan visszatérhetek a zongorázáshoz és a koncertezéshez.”

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36935/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?