Blogolj!

Idén is sok látogatót vár a Mundruc népfocitorna

2017. május 6-án Tinnyén kerül megrendezésre a XII. Mundruc népfocitorna, a jövőre esedékes 10 éves jubileum előkészítéseként.

Az esemény a Kárpát-medence különböző területeiről érkező neves néptáncegyüttesek és népi zenekarok közötti futballtornát és össznépi mulatságát jelenti. A rendezvény az 1970-es években induló táncházmozgalom világában teljesen új kezdeményezésnek számít. A néptáncosok döntő többsége természetesen kedveli a sportokat, ennek kibontakoztatására azonban nincs sok lehetőségük, mivel általában „professzionális” táncosként és nem sportolóként tekintenek rájuk.

A szervezők célja a határokon átívelő magyar néptáncos, népzenész fiatalok és „adatközlők” közösségének erősítése, a Kárpát-medencei néphagyományaink iránti vonzalom és tiszteletadás kifejezése egy kötetlenebb légkörben. 

Éppen ezért a torna elnevezése során Erdély kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiemelkedőbb férfitáncos egyéniségére, Mátyás István „Mundruc” (1911-1977) nevére esett a választás, a hagyományteremtő elődök előtti tisztelgés céljából.

Mundruc egy olyan táncra, zenére, külsőségekre, s az egyéni megnyilatkozás más formáira is sokat adó erdélyi parasztközösség tagja volt, melyben a tánc becsület és dicsőség dolga, s a legszebb férfierények közé tartozik, mely faluszerte az egész vidéken megbecsülést jelentett neki. Emberi, férfisikereit köszönhette tánctudásának, jól sikerült házasságát, becsületét a faluban és a környéken, holott nem tehetős első gazdacsaládból származott. A táncot mintegy társadalmi felemelkedése eszközéül tudta fölhasználni.” (Martin György 2004.75.)

A Népfocitorna idei küzdelmeiben résztvevő csapatok többek között a Bihari János Táncegyüttes, a Vadrózsák Táncegyüttes, az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes, a tinnyei Gesztenyevirág Néptánccsoport, a Hagyományok Háza, a Népenész Baráti Csapat, a Kőszobor Baráti Társaság, továbbá a topolyai Cirkalom Táncegyüttes (Délvidék, Vajdaság).

Az egész napos népfocitornát ünnepélyes eredményhirdetés, autentikus népzenei koncert, táncház és össznépi mulatság zárja Varga István „Kiscsipás” kalotaszegi prímás és bandája közreműködésével, a csapattagok és „szurkolók” részvételével, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében. A rendezvény védnöke Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.  

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/37852/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,népfocitorna,népzene,zene
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?