Blogolj!

Elhunyt Rigó Béla

Elhunyt Rigó Béla költő, író, irodalomtörténész, szerkesztő. A kiváló irodalmár hosszan tartó, súlyos betegség után kedden hajnalban hunyt el.

A költő 1960-ban érettségizett Kiskunhalason a Szilády Áron Református Gimnáziumban. Mindig is különleges érzéke volt a magyar nyelvhez, és már ettől az évtől jelennek meg versei, kritikái, tanulmányai, szépirodalmi és publicisztikai művei, műfordításai egyaránt. 1960-1965 között a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz szakos hallgatójaként tanult tovább. Számos területen kipróbálta magát a munkában, dolgozott: általános iskolában, nevelőotthonban, a Művelődési Minisztériumban főelőadóként, később a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője, majd főszerkesztője, a Délmagyarország munkatársa, majd ezt követően a Kincskereső főszerkesztője volt.

Hosszú évtizedekig a Magyar Írószövetség Gyermek és Ifjúsági Szakosztályának elnöki tisztét is betöltötte. Gyermekirodalmi munkássága is igen kiemelkedő: a Kaláka nagy slágerének, a Nálatok laknak-e állatok című dalnak ő volt a szövegírója; az apósa, Romhányi József nevével fémjelzett Mézga család, Szaffi, Vuk és a Macskafogó valamennyi alkotásban jelen van kivételes szellemiségének, tudásának nyoma – ezek könyvváltozatát pedig maga írta.

A filmek világában is kipróbálta magát, így a forgatókönyvírás sem maradhat ki a gazdag repertoárjából: Rácz Zsuzsa művéből írta a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut! című játékfilm forgatókönyvét. Emellett rendszeres résztvevője volt az Aquincumi Költőversenynek, ahol öt arany, öt ezüst és három bronz babérkoszorút nyert.

Nagy rajongója volt a halasi csipkének, amelyet több alkalommal meg is verselt. 2002-ben Pro Urbe-díjat vehetett át. Már egy ideje lehetett tudni a súlyos betegségéről, maga a költő beszélt róla még 2015-ben az Írásjelbeszéd című művének egyik bemutatóján.

Fontosabb művei a teljesség igénye nélkül: Vuk (képeskönyv, 1984), Szaffi (képeskönyv, 1984), Szergej Kurepov: És akkor Szergej (műfordítás, 1985), B. Tuhtabajev: A bűvös sapka (műfordítás, 1986), Macskafogó (képeskönyv, 1986, 1987), Tündériskola (gyermekvers, 1989), Zengő ABC (1989, 2001), Mézga család (2003), Mézga Aladár különös kalandjai (2005), Nálatok laknak-e állatok? (2011), Írásjelbeszéd. Verslábjegyzetekkel (2015).

Filmjei: Trombi és a Tűzmanó (1987-1988), Zenés Tv színház (1989), Állítsátok meg Terézanyut! (2004), Kire ütött ez a gyerek? (2007)

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/38090/pics/lead_800x600.jpeg
animáció,film,Gyász,irodalom,Rigó Béla
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?