Blogolj!

Amikor a hagyomány találkozik a jövővel

Egy igazán elképesztő kiállításnak lehetnek részesei, akik ellátogatnak a Műcsarnok Nemzeti Szalon 2017-es kiállítására, ahol a szakma nagyjai mellett a fiatal és tehetséges iparművészek is bemutatkozhattak a közönségnek.

Még 2014-ben jött létre az első Nemzeti Szalon kiállítássorozat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával a Műcsarnokkal karöltve, melynek az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről.

Az idei kiállítás az ipar- és tervezőművészet elmúlt tíz évének áttekintésére vállalkozik. A felkért kurátorok – Sára Ernő és Scherer József – által összeállított szalon tiszteleg a közelmúlt iskolateremtő mesterei előtt, de elsősorban a változó képzési, tervezői, gyártói és értékesítői környezetben tevékenykedő mai alkotókra koncentrál, amit mi is megtekintettünk.

A rohanó hétköznapjainkban talán észre sem vesszük, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkben az otthonunk különböző helyiségei vagy egy-egy használati tárgy, amik nélkül igazából a napunk se indulhatna be. Hiszen ki mondaná azt, hogy nem tudna a kedvenc kávésbögréje, táskája vagy éppen a fotele nélkül létezni?

A kiállítás épp erre a kölcsönös összhangra, „függőségre” próbálja rávezetni az érdeklődőket, hogy ráébresszen a tárgyi kultúra és a művészi kézművesség eszközhasználatának a fontosságára úgy, hogy egy egészen fantasztikus világot tár elénk. Ahogy azt a tárlat alcíme is sugallja, a „Körülöttünk” azért is fontos, hogy tudjuk, ezek a tárgyak nem a semmiből kerültek be az életünkbe, hanem a legapróbb kis részletekig egy precízen és gondosan kidolgozott művész munkái.

A Műcsarnokban elénk táruló világban egy gondosan felépített utat járhatunk be, hiszen ahogy haladunk szobáról szobára, stílusról stílusra egyre jobban megérthetjük, hogy a tárgyak mögött bizony igaz, élő emberek vannak és nem szabad olyan természetesnek venni a létezésüket. Néha jusson eszünkbe, hogy valakinek épp az élete munkáját tartjuk a kezünkben vagy azon helyezzük kényelembe a vendégeinket. Így az utazás végére kicsit jobban közelebb kerülhetünk a tárgyak mögött megbújó alkotókhoz és talán olykor majd megállunk egy kicsit gyönyörködni a hétköznapok művészetében.

A Körülöttünk című kiállítás augusztus 13-ig tekinthető meg a Műcsarnokban. 
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/38542/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,kiállítás,Nemzeti Szalon 2017
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?