Blogolj!

A Doberdót megjárt hősökre emlékeznek Szegeden

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és emlékkoncerttel emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra.

Az olasz és magyar összefogással megvalósuló eseménysorozat keretében, 2017. június elsején 17.00 órakor kerül megnyitásra aSzomjazó hősök – vízellátás az első világháború harctereincímű tárlat, amelynek tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

A tárlatot szervező Meritum Egyesület több, mint tíz éve járja a Doberdót, az első világháború talán legvéresebb csatáinak helyszínét. A Gruppo Speleologico Carsico Egyesülettel évről évre mind szorosabbá váló kapcsolatuk eredményét több kiállítás, tanulmányút, sajtóesemény, kiadvány, emléktábla állítás és felújítás mutatja. Olaszország földjének e Darabja a Doberdó a közös működésük eredményeképpen ma már az idelátogató magyar turisták és emlékezők számára is jól bejárható, magyar nyelven is táblázott, számos ismertetővel ellátott magyar emléket őrző térség, a közös emlékezés színtere. 

A kiállítást követő napon, 2017. június 2-án a szervezők egy jótékonysági emlékkoncerttel szeretnének emlékezni a Nagy Háborút megjárt katonákra. Az eseményen a Szegedi Dóm kórusa mellett fellépnek a goriziai Szent Ignác Kórus és a Duino-i Fantje Izpod Grmade Kórus, akik katonanótákat, többszólamú egyházi és világi dalokat, népi énekeket adnak elő. A szervezők a koncert bevételét a cs. kir. szegedi 46. gyalogezred elfelejtett emlékművének helyreállítására szeretnének fordítani. A gyalogezred emlékművét eredetileg az egykori Gizella téren, a Dóm közelében állították fel, majd áthelyezték a Mars téri laktanya udvarára, ahol ma is fellelhető a torzója. Az 1925-ben közadakozásból emelt emlékmű az ezred hősi halottainak nevét örökítette meg. 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/38839/pics/lead_800x600.jpg
Doberdó,Eseménynaptár,kiállítás,koncert,Szeged
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?