Blogolj!

Eredeti vizsolyi biblia is látható lesz a Múzeumok éjszakáján

A vizsolyi biblia első kiadásának egyik példánya is látható lesz a múzeumok éjszakáján az egri Dobó István Vármúzeumban.

Az Országos Széchényi Könyvtár által kölcsönadott példány pénteken érkezik Egerbe. Az ötvenmillió forintot érő vizsolyi bibliából 800 példányt nyomtattak, ma világszerte 52 lelhető fel belőle. Egri vonatkozása a Károli Gáspár-féle bibliának, hogy pártfogói között volt az akkori várkapitány, Rákóczi Zsigmond. A papírt Lengyelországból hozták, és a vizsolyi nyomda azon a kereskedelmi útvonalon feküdt.

A múzeumok éjszakájával kapcsolatban Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy az egri múzeumi szervezet már a kezdetekkor bekapcsolódott a 2000-es évek elején indult programsorozatba. Számos intézmény közreműködésével, valamennyi kiállítóhely nyitva tartásával várják a vendégeket, számítva a tavalyi tízezres látogatottság megismétlődésére.
   
A vármúzeum igazgatója megjegyezte: minden évben foglalkoznak aktuális témákkal is, idén ez a reformáció 500 éves évfordulója.

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/39489/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek,Múzeumok éjszakája,vizsolyi biblia
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?