Blogolj!

Újra beveszik a gyulai várat a törökök

A gyulai vár 1566-os ostromát és 1695-ös visszafoglalását idézik meg a hétvégén a békési fürdővárosban a háromnapos Végvári Napok fesztiválon.

"Megelevenedik és kézen fog a történelem", amikor a hétvégén közel 250 hagyományőrző feleleveníti a gyulai vár 1566-os ostromát és 129 évvel későbbi visszafoglalását - tájékoztatta közleményben az MTI-t Magyar István, a hagyományőr alakulatok parancsnoka. 

Az egész ország területéről érkező hagyományőr csapatok egy része a törököket, mások a keresztény hadakat formálják meg, de Szlovákiából is várhatók hagyományőrzők, akik a pikás és muskétás zsoldosokat, a nyugati hadikultúrát fogják megjeleníteni. A végvári harcmodort bemutató szereplők mellett hajdú alakulatok is láthatóak lesznek a rendezvényen.

A koreográfiát évről évre összeállító Magyar István elmondásából az is kiderült, hogy olyan jelenetek elevenítenek majd meg, melyek egy várostromnál elengedhetetlenek, ilyen a seregek felvonulása, a tüzérségi tűz előkészítése, kivitelezése, a várfal lövetése és a viszontválasz, az aknászok megpróbálnak befúrni a várfal alá, az ostromlók létrákkal próbálkoznak, majd betörés a várba, amire feleletként jön az ellentámadás.

A rendezvény a történelmi hűségre is nagy hangsúlyt fektet, amiért Csikány Tamás ezredes is felel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi karának professzora élőben kommentálja majd a történéséket. 

Azonban a harci események mellett mást is láthatunk majd Gyulán, ahol a tábori élet is megelevenedik. A török és a keresztény tábor is nyitott, a közönség ezáltal bepillantást nyerhet a mindennapokba. A fegyvereket közelebbről is meglehet majd vizsgázni, a ruhák egy részét fel lehet próbálni, az is kiderül, hogy milyen súlyos volt a sodronying vagy a páncél. Az apródiskolában íjászat, ágyúgolyó-hajítás, kelevézhajítás várja a közönséget, míg a legderekabb legények kardkitartással bizonyíthatják, hogy milyen fából is faragták őket.

A törökök táborában az oszmán kultúrát lehet majd megismerni, látható lesz például egy főúri sátor berendezése, de a gyermeknevelés főbb mozzanatai is megismerhetőek, még török meséket is hallgathatnak a gyerekek, emellett tevegelni is lehet.

Meg lehet kóstolni a házi süteményeket, a teát vagy éppen a feketelevest, azaz a kávét, és lehet akár vízipipázni is.

Kerecsényi László és vitézei több mint két hónapon át védték a gyulai várat 1566-ban. A hatalmas túlerőben lévő török sereg elvágta az utánpótlási lehetőségeket, és ha ez még minidg nem lett volna elég még egy vérhasjárvány is felütötte a fejét a várban, ezért a parancsnok alkut kötött a törökökkel: szabad elvonulás fejében átadja nekik a várat. A törökök végül megszegték az ígéretüket, és az elvonuló várvédőket lemészárolták. Történészek véleménye szerint a gyulai vár jelentősége az egri és a szigetvári erődítményhez mérhető.

Az ingyenes programsorozaton esténként koncertek is lesznek, pénteken Demjén Ferenc, szombaton Charlie, vasárnap a Neoton Sztárjai lépnek fel. A fesztivál végül tűzijátékkal zárul.

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/40607/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Gyula,történelem,Végvári Napok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?