Blogolj!

192. alkalommal öltözik ünneplőbe Balatonfüred

Nem csak a vizes világbajnokság miatt szegeződik minden szem mostanában Balatonfüredre, hanem a most esedékes Anna-bál miatt is. Most szombaton már 192. alkalommal öltözik ünneplőbe a Balaton-parti város.

Idén először utcabált is szerveznek és kivetítőn is nyomon lehet majd követni a báli eseményeket, illetve a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat is átadják. A bál díszvendége Győr városa lesz.

A nyitótáncot a bálnak hagyományosan helyet adó Anna Grand Hotel kertjében a Magyar Állami Operaház balettművészei adják elő. A báli menüt csaknem 60 millió forint értékű, 3500 darabos kék Apponyi-mintás étkészleten tálalják.

Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit. Velük vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is találkozhat a közönség, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel. – írja az MTI.

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/40678/pics/lead_800x600.jpg
Anna-bál,Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?