Blogolj!

Tíz év után újra magyar fellépő a világ legnagyobb fesztiválján

A magyar csapat a Párizs Éjjel cím előadást fogja bemutatni 22 alkalommal augusztus 3. és 27. között, főműsoridőben. A Fringe-en fellépni hatalmas lehetőség, ezen a fesztiválon fedezték fel többek között Robin Williamst, Hugh Grantet, Emma Thompsont és Jude Law-t is.

1996-ban, az 50. fennállási évfordulóján, a Guinness Book of Records a Fringe-et nevezte meg a világ legnagyobb fesztiváljának, ami azóta sem változott. Az idén 70. születésnapját ünneplő fesztiválra kétmillió látogatót várnak, a több mint 3000 előadás és 300 fellépő közt most ismét helyet kapott egy magyar csapat is. A Recirquel az elmúlt két évben a világ legnagyobb színházaiba és fesztiváljaira kapott meghívást, tavaly első magyar produkcióként válogatták be a csapatot a CINARS hivatalos programjába, a Cirque Du Soleil világhírű kőszínházában, a La Tohu-ban pedig Recirquel előadás nyitotta az évadot.

Vági Bence, a Recirquel alapító-művészeti vezetője elmondta:

A Fringe-ben az a legnagyobb kihívás, hogy jó helyszínt kapj, hogy ne vessz el a rengeteg produkció közt. Nekünk ez elég jól sikerült, mert esti főműsoridőben léphetünk fel, a fesztivál egyik kiemelt helyszínén, a George Square-en felállított nagy sátorbanA társulat életében a fesztiválon fellépni hatalmas lehetőség, mert a Fringe-en mindenki ott van, aki a szakmában számít. A világ legnagyobb színházainak és produkciós ügynökségeinek képviselői innen toborozzák a következő évek fellépőit. Igazán különös játéka a sorsnak, hogy a Recirquel alapításának gondolata éppen a Fringe-en, egy újcirkusz előadás közben fogant meg bennem.

A társulat a Fringe-re teljesen felújította az itthon 2014-ben debütált Párizs Éjjel című előadását, amely a 30-as évek Párizsának varieté világát és forró hangulatú lokáljait idézi meg. A darab címét amagyar származású világhírű fotóművész, Brassaï (eredeti nevén Halász Gyula) első albuma, a Paris de Nuit adta, és az előadást is az ő képei ihlették.  Az átrendezést követően nemcsak a jelmezek, a sminkek újulnak meg, hanem az egész előadás még fülledtebb, még „brassaisabb” lesz, és még több lesz benne az interakció a közönséggel.

A most felújított darab az elmúlt két évben Bogotától Párizsig a világ számos színházában aratott már közönségsikert. Tavaly másfél hónap alatt több mint 18 ezren látták az előadást Párizsban, köztük Jean Paul Gaultier világhírű divattervező, aki szerint a Párizs Éjjel volt az egyik legjobb cirkuszi előadás, amelyet valaha látott.

 

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/40896/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,fesztivál,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?