Juhász Gyula - Botond apánk Bizancban

2016.10.08.
Literatúra
Botond apánk zömök, konok magyar volt,Turáni vére még lobogva lángolt,Országokon által vígan barangolt. Szerette a színes, hímes világot,Bár napkelet volt ringató bölcsöje,De lelke dús és bús Nyugatra pártolt. A németet rajongva vágta, ölteS a Rajna nektárját buzgón …
Címkék: Múltidéző

A vasfüggöny mögött rejtőző ismeretlen - B.I.C. 70 - Behind Iron Curtains

2016.10.05.
Gyömbér
2016. október 14.-én minden fiatalnak a B.I.C. 70 - Behind Iron Curtains – Nemzetközi Filmfesztivál és Diákkonferencián lenne a helye. De mi is az a B.I.C. 70? És miért olyan fontos, hogy a fiatalok részt vegyenek rajta.

Ezt nem szabad kihagyni októberben!

2016.10.03.
Gyömbér
Elképesztően színvonalas programok várnak ránk októberben is. Itt van mindjárt Molnár Sándor festőművész kiállítása. De nehogy azt gondoljuk, hogy ez csak egy olyan kiállítás mint a többi! Kicsit sem!
Címkék: Eseménynaptár

A magyar grafika „három tenorja” Szegeden

2016.10.01.
Kortárs grafikai kiállítás nyílt a héten Jankovics Marcell, az MMA rendes tagja és alelnöke, Gyulai Líviusz, az MMA rendes tagja és Orosz István, az MMA rendes tagja műveiből a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Művészeti Intézet, Rajz-művészettörténet Tanszékén (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37).

Tompa Mihály: A gólyához

2016.10.01.
Literatúra
Megenyhült a lég, vidul a határ,S te újra itt vagy, jó gólyamadár!Az ócska fészket megigazgatod,Hogy ott kikölthesd pelyhes magzatod.Csak vissza, vissza! meg ne csaljanakCsalárd napsugár és síró patak;Csak vissza, vissza! nincs itt kikelet,Az élet fagyva van, s megdermedett.Ne járj …
Címkék: Múltidéző

II. Marton Énekverseny: Világklasszis győzelem

2016.09.27.
Gyömbér
A fehérorosz Alexander Roslavets diadalával ért véget a Zeneakadémia által rendezett - a zenei életben óriási népszerűségnek örvendő - II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny. Nézzük meg közelebbről kik lettek a díjazottak, akik között egy magyar hölgy s szerepel!
Címkék: Hírek, Díjak

Akadémikusportrék – Ágh István költő és Jankovics Marcell filmrendező

2016.09.26.
Gyömbér
Ki ne hallott volna Ágh István költőről és Jankovics Marcell filmrendezőről? De ismered-e személyes történetüket, honnan jöttek, hogyan gondolkodnak? Ha kíváncsi vagy rájuk, szeptember 27-én megnézheted a róluk készült portréfilmeket a Pesti Vigadóban.
Címkék: Eseménynaptár

Kazinczy Ferenc - Gróf Szécheny Istvánhoz

2016.09.25.
Literatúra
Töredék
Szerelme s büszke dísze nemzetünknek!Nagy már atyáid fényökben, sajátKebled szent érzetében még nagyobb!Ha téged egy rosz lópecér - előbbRosz nyelvpecér volt - náthás rigmusábanLeckére fogna, mert apró, de szépKancáid közé angol mént eresztesz,S a szép magyar …
Címkék: Múltidéző

Ezt érdemes megnézni a kultúra világában szeptemberben

2016.09.19.
Gyömbér
Lassan vége a szeptembernek, ám még rengeteg izgalmas, elgondolkodtató és csodálatos program vár ránk az első őszi hónap hátralévő részében is.
Címkék: Eseménynaptár

Balla Zsófia - Most jó sorom van

2016.09.17.
Literatúra
I.
Elfelejtem, hogy mire lehet vágyni.El, akár a szegények.Ehetnék reggel, mint most, rozsos zsemlét?Narancs villanyok izzanak a kéksötétben: rebbenő Csontváry-kép.A varjak világa épp hallgat.Még a juhok pléh kolompja se nyikkan.A csendre most semmi se tör.Néha, mint a vaku …
Címkék: Múltidéző

Ezeket a cikkeket olvastad már?