Lelepleződött, kiket lopott meg Tereskova

2016.09.15.
Gyömbér
Nagy reményekkel mentem Nagy Kriszta x-T, ismertebb nevén Tereskova legújabb kiállításának megnyitójára, mivel imádom az ötleteit, polgárpukkasztó, szókimondó, provokáló stílusát, színorgiáit.

A munkáspapok öröksége – Születésnapi beszélgetés Török Ferenccel

2016.09.14.
80 éven végigsétálni egy beszélgetés keretében, az nem egy blogtéma. Egy élettörténetből felvillantani epizódokat, történeteket, gondolatokat már inkább. Erre tettünk kísérletet a 80. születésnapját – szeptember 25-ig még a Vigadóban látható – kiállítással ünneplő Török Ferenccel, a „templomépítővel”.

Kultúrvacsora

2016.09.14.
Alma
Medveczky Ádám 75. születésnapja alkalmából, illusztris és hagyományteremtő estét rendeztek, melyen a karmester, korábbi volt főzeneigazgató, a hazai operaélet egyik legjelentősebb dirigense, átvehette az eddigi munkásságát megörökítő, átfogó képanyaggal illusztrált riportkönyvét.

2016. szeptember 15. – Igazán a puszta

2016.09.14.
Gyömbér
A Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék színpadi sorozatának következő részét szeptember 15-én láthatjuk a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A sorozat ezen állomásán a XX. század eleji vidéki Magyarországot idézi meg a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása, Gyevi-Bíró Eszter rendezésében.
Címkék: Eseménynaptár

Több volt költőnél - elhunyt Csoóri Sándor

2016.09.12.
Gyömbér
Életének 87-ik évében itt hagyott minket Csoóri Sándor, a kétszeres Kossuth-díjas költő, író, esszéista, az MMA nagydíjasa, a Nemzet Művésze. Utolsó éveiben visszavonultan élt. Hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál.
Címkék: Hírek

Petőfi Sándor - Szeptember végén

2016.09.10.
Literatúra
Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,De látod amottan a téli világot?Már hó takará el a bérci tetőt.Még ifju szivemben a lángsugarú nyárS még benne virít az egész kikelet,De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,A tél dere már megüté …
Címkék: Múltidéző

Kiadták az 1956-os filmhíradó teljes évfolyamát DVD-n

2016.09.08.
Gyömbér
A forradalom 60. évfordulójának alkalmából felújított formában kiadta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) az 1956-os filmhíradó teljes évfolyamát, emellett pedig öt ’56-os témájú magyar filmet is restaurált.
Címkék: Hírek

Zanzibártól a világ tetejéig – 70 éve született Freddie Mercury

2016.09.05.
Alma
Még csak 70 éves lenne Freddie Mercury, a Queen zenekar énekes-frontembere. Karizmája, tehetsége és nem utolsó sorban hangja és dalai a mai napig is kiemelkedőnek számítanak a zenei szcénában. Még így, halála után 25 évvel is.
Címkék: Hírek

Kányádi Sándor - Vidéki békevers

2016.09.03.
Literatúra
Itt járt a háború!Romokat nem hagyott,csak elvitte a lovakatmeg a zabot.Itt járt a háború!Hámot, szekeret rekvirált,és elvitte a férfiakjavát.Dalolva mentek, mint akika háborút nagyon szeretik.Bokréta volt a puskacsőben,sírtak az asszonyok,és pram-pa-pam, de szépenperegtek a …
Címkék: Múltidéző

Török Ferenc a "templomépítő"

2016.09.02.
Gyömbér
Török Ferenc 80 - Építészet és hitvallás címmel és harangszóval nyílt a neves építész életművét áttekintő kiállítás csütörtökön a pesti Vigadóban. Művészetrajongó laikusként úgy gondoltam, ez az a kiállítás, amit nem szabad kihagynom. Jól gondoltam.

Ezeket a cikkeket olvastad már?