Blogolj!

A magyar és egyetemes folklorisztikai kutatás kiemelkedő egyénisége, Martin György

2017.05.16.
Martin György életműve olyan koncepciójú szellemi örökség, melynek a hatásában is lemérhető számbavétele és értékelése az elkövetkező generációk feladata.

Színpadra született

2017.04.05.
Sass Sylvia idén kapta meg az egyik legrangosabb kitüntetést, a Kossuth-díjat. Munkáját számos alkalommal díjazták már, hiszen semmi kétség, színpadra született.

Magyarország „öt az egyben” művésze

2017.04.03.
Gyömbér
Bertalan Tivadar Kossuth- és Életmű-díjas magyar festő, grafikus, író és látványtervező. Több mint száz magyar és külföldi játékfilm látványmestere, díszlettervezője, art direktora, továbbá táblaképek, grafikák, könyvművészeti munkák, kiállítások, „egyszemélyes” könyvek, borítók, kötéstervek, tipográfiák, szövegek és illusztrációk alkotója.
Címkék: Portré

A hagyományok őrzője

2017.04.02.
Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajztudós, népzenegyűjtő, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzésének elkötelezett harcosa.

120 éve született Hamvas Béla

2017.03.23.
Százhúsz éve született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. Munkái a mai napig nagy hatással vannak az olvasókra és az irodalomra egyaránt.
Címkék: Portré

Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj!

2017.03.22.
Szerdán vesznek végső búcsút Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotóriportertől a Fiumei úti temetőben. A hazai fotográfia kiemelkedő alakja még február 14-én hunyt el budapesti otthonában. 81 éves volt.

Az őszinte szavak mestere

2017.03.16.
Mezey Katalin Kossuth-, József Attila- és Arany János-díjas költő, a kortárs irodalom, azon belül is a fiatal szerzőkre kiemelt figyelmet fordító Széphalom Könyvműhely alapító-vezetője. Filozófiája, hogy „Két ember között a legrövidebb út még ma is a vers, ezért a költő nélkülözhetetlen szerepet tölt be a világban.”

Kodály, mint a nép zenei művelője

2017.03.04.
A világhírű Kodály-módszer Kodály Zoltán egyik legjelentősebb hagyatéka. Olyan zenepedagógiai módszer, ami a fiatalkori zenei nevelést és a népzenét köti össze egy szisztematikus tanterv keretén belül. Ennek a módszernek kialakításában jelentős szerepet játszottak vidéki gyűjtőútjai és tanítványi egyaránt.
Címkék: Portré

50 éve hunyt el Kodály Zoltán, a zenei misszionárius

2017.03.03.
Március 6-án lesz fél évszázada, hogy az egyik legnagyobb hatású magyar zeneszerzőnk, zenekutatónk nincs köztünk. A háromszoros Kossuth-díjas Kodály Zoltán maradandót alkotott a zenei életben, ahol nem csak művei, hanem pedagógiai munkája a mai napig kiemelkedő.
Címkék: Portré

A tévék és a végtelen párhuzamosa

2017.01.31.
Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas művész, az egyik legismertebb alakja a kortárs magyar grafikusművészetnek, de munkássága nem áll meg a grafikáknál – festményei, installációi, illetve az építészethez szorosan kapcsolódó alkotásai is jelentősek.

Ezeket a cikkeket olvastad már?