Blogolj!

Ezt érdemes megnézni a kultúra világában szeptemberben

Gyömbér

Lassan vége a szeptembernek, ám még rengeteg izgalmas, elgondolkodtató és csodálatos program vár ránk az első őszi hónap hátralévő részében is. Íme:

2016. szeptember 20. – Keddi kaleidoszkóp – második évfolyam – 2016. ősz

Prokopp Mária művészettörténész

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetés-sorozata 2016 őszétől folytatódik. A sorozat célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott neves művészek, illetve művészetelméleti szakemberek munkájába, megismerhesse szemléletmódjukat, törekvéseiket, módszereiket. A beszélgetések középpontjában általában egy-egy új alkotás áll. A sorozatra ellátogatók elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések tanúi lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés, vagy élő színpadi produkciók tesznek teljessé. A programok végén a közönség tagjai is feltehetnek kérdéseket a művészeknek. Prokopp Mária művészettörténésszel Wierdl Zsuzsa festő-restaurátor beszélget.

Időpont: 2016. szeptember 20., 18.00 óra

Helyszín: Magyar Művészeti Akadémia (Vörösmarty tér 2. II. emelet)

A 2016. szeptember 20-25. – II. nemzetközi Marton Éva énekverseny

A nagyközönség előtt zajló fordulók és a döntő helyszíne a Zeneakadémia.

Helyszín: Zeneakadémia Solti terem

A döntő a Nagyteremben, a gálakoncert pedig a Magyar Állami Operaházban lesz.

A Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő eseményekhez – kivéve a kiállítás-megnyitókat – előzetes regisztráció szükséges.

2016. szeptember 21. – Liszt Ferenc és olasz tanítványa, Giovanni Sgambati

Szecsődi Ferenc hegedűművész

A Liszt Ferenc Társaság LISZT FERENC ÉS OLASZ TANÍTVÁNYA, GIOVANNI SGAMBATI című hangversenye 2016. szeptember 21-én, szerdán 18.00 órakor a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében (Budapest VI. Vörösmarty u. 35.). Közreműködik Szecsődi Ferenc, az MMA rendes tagja (hegedű), Molnár Tímea (ének) és Nagy Márta (zongora).

2016. szeptember 21. – Bartusz György képzőművész kiállítása

Bartusz György felvidéki képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának kiálítása szeptember 21-én nyílik a Forrás Galériában. A kiállítás a Kárpát-haza Galéria rendezvénye, megnyitja Sturcz János művészettörténész. A tárlat október 14-ig lesz megtekinthető.

 

2016. szeptember 21. - A kortárs irodalomértelmezés perspektívái konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete arra törekszik, hogy a kortárs művészetek változatosságát minél alaposabban felmutathassa. E munka része az élő irodalmat vizsgáló különféle szemléletmódok, tudományos irányzatok, elméleti iskolák, gondolkodásképletek számbavétele.

A kortárs irodalomértelmezés perspektívái című konferencia egy újabb lépés a hosszú távú kutatások elindításához. Ezúttal fiatal irodalomtudósokat hívtunk meg, hogy együtt folytassuk az eszmecserét: milyen is a kortárs magyar irodalom, és hogyan válhatunk képessé gazdagságának megragadására.

A részvétel regisztrációhoz kötött: http://vigado.hu/programok/-/program/10184/a-kortars-irodalomertelmezes-perspektivai-konferencia

Időpont: 2016. szeptember 21. 10.00-17.00 óra

Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza

2016. szeptember 22. – Véssey Gábor: '56-os oltár

A Szent István-bazilika lovagtermében tekinthető meg október végéig Véssey Gábor fetőművész, az MMA rendes tagjának '56-os kiállítása, az Ars Sacra művészeti fesztivál programja.

 

2016. szeptember 27. – Akadémikusportrék – Ágh István költő és Jankovics Marcell filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA tavasszal elindult vetítéssorozatában ezek a portréfilmek láthatók a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozitermében.

A második szeptemberi vetítésen a „Kidöntött fáink suttogása" / Portréfilm Ágh István költőről, az MMA rendes tagjáról (rendező: Kecskeméti Kálmán, 2013) és a „Vadkacsa a víz fölött" / Portréfilm Jankovics Marcell filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról (rendező: Dala István, 2013) MMA-portréfilmeket vetítjük.

A belépés ingyenes!

2016. ősz – Versek szódával

Ferdinandy György

A Versek szódával című irodalmi talk-show ezúttal a forradalom irodalmával foglalkozik. Olyan alkotókat lát vendégül az őszi hónapokban, akik szereplői voltak az 1956-os eseményeknek. Vendégek lesznek: Ágh IstvánBuda FerencFerdinandy György, Sárközi Mátyás. Helyszín: Pince Színház, Budapest.

Vendégek:
2016. szeptember 29. – Ferdinandy György
2016. október 18. – Ágh István
2016. november 3. – Sárközi Mátyás
2016. december 1. – Buda Ferenc
Az estek 19:00 órakor kezdődnek a Pinceszínházba.

2016. szeptember 30. – Jégtörő írók – konferencia Tamási Áron és Sütő András emlékére 

Sinkovits Imrét 70. születésnapján Sütő András köszönti 1998. szeptember 21-én (háttérben Agárdy Gábor)

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti tagozatának rendezvényére szeptember 30-án kerül sor a Pesti Vigadóban, melyet Sütő András, az MMA posztumusz tiszteleti tagja és Tamási Áron emlékére rendeznek meg.

Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem
Időpont: 2016. szeptember 30., délelőtt 10 óra és délután 6 óra között 

2016. szeptember 30. – Kiállítás a B. L. Teremben

A XVII. szobor és szobrászrajz és a XI. szabadtéti kiállítás megnyitója Rákoshegyen. A rendezvényt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

Időpont: 2016. szeptember 30., 17.00 óra
Helyszín: Budapest XVII. ker., Rákoshegy, Bél Mátyás u. 41.

2016. szeptember 30. – Balassa Sándor műve a Müpában – évadnyitó 1956-os emlékkoncert 

Balassa Sándor zeneszerző

Balassa Sándor zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító tagja zeneműve is elhangzik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában a Müpában.

Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2016. szeptember 30., 19.30. óra

 

További információk az MMA rendezvényajánló oldalán érhetők el.

Címkék: Eseménynaptár
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30350/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?