Blogolj!

Kocsis Zoltán itt hagyott minket, mégis örökre velünk marad

Gyömbér

Szomorúan olvastam tegnap a hírt, hogy vasárnap délután, hosszan tartó betegség után elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző. 64 éves volt. Nagy űrt hagyott maga után. Emlékszem, amikor kis gyerekként elbűvölve néztem a tv-ben, milyen nagy átéléssel zongorázik. Már akkor tudtuk, hogy kivételes tehetségű zongoraművész. Büszkék voltunk rá. Az egész ország.

Kocsis Zoltán / Fotó: nemzetifilharmonikusok.hu

1952. május 30-án született Budapesten. Hároméves korában kezdett el zongorázni. 1957 és 1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult Kadosa Pál és Rados Ferenc tanítványaként (forrás: Wikipédia).

Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Néhány év alatt meghívás meghívást követ a világ minden jelentős zenei központjába és fesztiváljára. Már 25 évesen megkapta a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusokkal, a Royal Philharmonic Orchestrával, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral.

Kocsis Zoltán 20 évesen

Rendszeres sztárvendége volt több fontos fesztiválnak, többek között Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton és olyan ismert karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Ferencsik János, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas.

Nézze meg a feledhetetlen Kocsis Zoltánt feledhetetlen játéka közben!

1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1984-ben az Érdemes művész címet, hat évvel később a Kiváló művész címet is megkapta. 1987-től karmesteri pályája mellett komponált is.

A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt.

1997 őszétől vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban is fellépett. A közönség mindenhol a világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte.

Kocsis Zoltán vezényel

2005-ben másodjára is megkapta a Kossuth-díjat. A Hungaroton gondozásában és Kocsis Zoltán vezetésével 2006 decemberében útjára indult a Bartók Új Sorozat. A sorozatban megjelenő CD-k közül többet rangos nemzetközi díjakkal (MIDEM Classical Award, Diapason d’or, Pizzicato Supersonic-díj) tüntettek ki.

2010. január 16-án mutatták be a Művészetek Palotájában Arnold Schönberg Mózes és Áron című operáját, a Kocsis Zoltán által megkomponált harmadik felvonással együtt.

A Mózes és Áron próbája / Fotó: operaportal.hu

Sok mindent elárul a művészről, hogy minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

Kocsis Zoltán 2012-ben átesett egy életmentő szívműtéten, és pár hónappal ezelőtt már arról nyilatkozott, hogy fel van készülve a halálra, de addig fog dolgozni, amíg bír…

Egy 2013-ban készült interjú Kocsis Zoltánnal:

Kocsis Zoltán nyugodj békében!

 

 

Címkék: Hírek
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31537/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?