Blogolj!

Angyallá vált világ

Az ember baktat a veszprémi emelkedőkön és még nem tudja mi vár rá. Kiállításra megy, egy fiatal, de már igencsak sikeres szobrászművész tárlatára. Ám a helyszín, a Szaléziánum Érsekségi Turisztika Központ fegyelmezettsége inkább sugall feszélyezett tárlatlátogatást, mint…

…mint ami bekövetkezik.

Szabó Virág. Ő az, aki egészen más dimenzióba és lelki állapotba helyezi az embert érmeivel, aki eléri azt, hogy teljesen kikapcsoljunk, mosolyogjunk, homlokunkra csapjunk, mert itt valóban sokszor megérint a „jé, tényleg!” rádöbbenése.

ANGYALLÁ VÁLT VIRÁG - AZ ALKOTÓ - MŰVÉBEN / Fotó: Tóth-Almási Berke

A Mindennapi angyalok tárlat (amely december 31-éig még megtekinthető Veszprémben) tele van humorral. Egy csendes, gondolkodó és észlelő művész leheletfinom humorával. Fricskáival. Életszerűségével és egyedi megközelítési módjával. Mert elkészít egy férfi portrét, kezdetben cím nélkül, majd ránéz, és azt mondja: ez olyan Károly bácsis. És tényleg Károly bácsis. Mindannyiunk életében vannak Károly bácsik, csak nem vesszük észre őket. Tizenkettő egy tucat alapon közelítünk hozzájuk, mert nincs meg bennünk az a művészi látásmód, ami Szabó Virágban igen. És ez csempészett kacagást, derűt az egyházi falak közé.

KÁROLY BÁCSI ANGYAL 2 / Fotó: Tóth-Almási Berke

Meg a házigazdák odafigyelése, a szépen installált kiállítás.

ZÁRÓRA II / Fotó: Tóth-Almási Berke

Más emberként jön ki, aki végig nézi ezeket a műalkotásokat. Mert láthatja itt – Róma után először Magyarországon – az immáron klasszikusnak is nevezhető Urbi et Orbi című, hat alkotásból álló sorozatot, amely a pápaság és a magyar nép kapcsolatát ábrázolja. Ebben Virág megjeleníti – többek között – a 999-ben II. Szilveszter pápa által megküldött Szent Koronát, III. Kallixtusz pápát és a déli harangszót, XI. Ince pápát és Buda 1686-os felszabadítását, vagy éppenséggel II. János Pál pápa 1991. évi máriapócsi látogatását. Tavaly, a XX. Országos Érem Biennálén az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját kapta ezért.

III. KALLIXTUSZ PÁPA ÉS A DÉLI HARANGSZÓ / Fotó: Tóth-Almási Berke

S bár ez a sorozat nagy dicsőséget hozott a művésznek (főleg, hogy az Örök városban is kiállították), mégsem kapaszkodott fel a hátára. Nem „nyomul” a médiában, nincsenek extravagáns ügyei, férjével szeretetben nevelik három gyermeküket. Pedig erre mondják azt: lenne mire büszkének lenni.

JÁTÉK A KÖZÖNSÉGNEK - DON BOTTO / Fotó: Tóth-Almási Berke

De Szabó Virág nem kapni, hanem adni akar. Nekünk, kultúrabarát befogadóknak. Köszönjük! És nagyon jó lenne, ha egyszer végre a főváros belvárosában is rájönnének már, milyen két lábon járó, de ördöngös tehetségű angyal közlekedik közöttünk nap nap után.

Nagyon megérdemelne már egy kiemelt kiállítást!

Addig meg bátran menjen mindenki Veszprémbe, aki átszellemülni, ráeszmélni, nevetni és szépet látni akar.

Mindennapi angyalaink – Szabó Virág szobrászművész kiállítása

Helyszín: Szaléziánum, Veszprém Vár u. 31.

Cím:

8200 Veszprém, Vár utca 31.

E-mail:

info@szalezianum.hu 

Telefonszám:

+36 88 580 528

Honlap:

http://www.szalezianum.hu 

Esemény időpontja:

2016.09.17. - 2016.12.31.

 

 

Címkék: Eseménynaptár
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31686/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?