Blogolj!

Megelevenedett forradalom - Őszi irodalmi gála a Pesti Vigadóban

Fekete György az MMA elnöke

Vers- és próza-összeállítások, valamint beszélgetések és operarészletek tarkították a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozata által szervezett Támadó tűz voltunk c. antológia kötet bemutatóját az őszi irodalmi gála keretein belül, amelyet péntek este rendeztek meg a Pesti Vigadó dísztermében.

Izgatottan vártam az idei őszi irodalmi gálát, nemcsak a téma, de az előadók miatt is. A kétszer hetven percre bontott műsort Fekete György, az MMA elnöke nyitotta meg köszöntőjével, melyben arról beszélt, hogy 1956-ban néhány napig mi szabtunk irányt a történelemnek, de a parányi nép a vakmerőségért nem kapott jutalmat. A gyász, a megpróbáltatások és az igazságtalanság imákká, legendás verssorokká és megrendítő megemlékezésekké váltak végül. Tévhit volt, hogy a vereség végleges. Köszöntőjét egy csodás versösszeállítás követte színművészeink előadásában. A gálán igazán vegyes összeállításokat hallhattunk/láthattunk, hiszen az olyan szerzők mellett, mint Illyés Gyula, Füst Milán, Vas István és Weöres Sándor, helyet kaptak többek között Ágh István, Jókai Anna, Temesi Ferenc, Buda Ferenc és Oláh János költeményei is. Mindezt olyan kiváló művészek előadásában, mint Császár Angela, Pregitzer Fruzsina, Oberfrank Pál, Rátóti Zoltán, Szarvas József és Újhelyi Kinga. A színművészek olyan beleadással és átéléssel adták elő az 56-os tematikájú verseket, hogy az sokszor csontig hatolt. Szinte érezni lehetett a levegőben a kor hangulatát, a kilőtt golyók súlyát és annak következményeit. Megelevenedtek az események a szemünk előtt, együtt örültünk a szabadságnak és együtt sajnáltuk az elesetteket.

Oberfrank Pál, színművész

Ezt követte Ágh István, Buda Ferenc és Mezey Katalin közreműködésével az MMA Támadó tűz voltunk... címmel megjelent 1956-os antológiájáról való beszélgetés. Először Mezey Katalint – a kötet szerkesztőjét – hallhattuk, aki arról is beszélt, hogy milyen nehézségekbe ütköztek a könyv elkészítése közben. Megtudhattuk, hogy a kötet szerkesztői munkáját még Oláh János kezdte meg, ezért az ő munkássága előtt is tiszteleg az antológia, amely nem csak magyar nyelven lesz olvasható, hanem angolul is meg fog jelenni. Hozzáfűzte; a 80 szerzőt felvonultató Támadó tűz voltunk a lehető legtöbbet igyekszik elmondani a forradalom 12 napjának eseményeiről és a megtorlás keserves éveiről, úgy, hogy a kötet gerincét a legjelentősebb 56-os írók és költők művei adják.

Ágh István, költő

Mezei Katalin után Ágh István költő emlékezett vissza a forradalom napjaira, mesélt a Kossuth téren szerzett sérüléséről is. Elmondta azt is, hogy november 4. után még a forradalom emléke is szét lett lőve. „Lehet, hogy ettől a megrendüléstől lettem költő” – tette hozzá. Buda Ferenc pedig arról szólt, hogy húszéves korában börtönre ítélték egy verséért, és szegényebb lenne, ha nem történt volna meg mindez vele „Azokban a napokban először szimatolhattuk meg a szabadság és az igazság levegőjét” – mondta, és hozzátette, hogy egész életében nagyon szerencsésnek érezte magát. Számomra külön öröm volt, hogy mind Ágh István, mind Buda Ferenc egy kis humort is belecsempészett a visszaemlékezésükbe, így a közönség – korosztálytól függetlenül – együtt tudott nevetni a költőkkel, ami az est tematikáját tekintve egy kis oldást adott a dolgoknak.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Az gála második felében Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszélt az Operaház 56-os műsorairól és a turné nehézségeiről. Megtudhattuk tőle, hogy a magyar közönséget sajnos nem érdekli annyira a kortárs zene, mint azt gondolnánk, továbbá, hogy a tervei között szerepel egy turné, amit a határon túli magyaroknak szánnak, azonban ehhez rengeteg támogatásra lesz majd szükségük. Érdekes volt hallgatni, amikor arról beszélt, hogy egyedül csak a távol-keleti és az arab országok tudnak, illetve hajlandóak fizetni egy turnéért, ezért van az sajnos, hogy nem tud több helyre eljutni a magyar opera.

Végezetül az est folyamán részletek hallhattunk Erkel Ferenc Hunyadi László és Bánk bán című operájából, valamint Kodály Zoltán Székelyfonó és Háry János című művéből az Operaház énekművészeinek előadásában. Természetesen a vastaps nem maradt el köszönetképp a kiváló estéért.

Címkék: Hírek
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31855/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?