Blogolj!

Ezért olyan emlékezetes a Macskafogó

Gyömbér

Remélem, anyukám nem olvassa ezt bejegyzést! Szerintem a mai napig nem tudja, hogy lógtam néha a suliból.

Mintha ma lett volna, amikor moziba került a Macskafogó. Nagyon meg szerettem volna nézni, ezért egy barátnőmmel úgy döntöttünk, aznap az iskolapad helyett a moziterem kényelmes, vörös ülőhelyeit választjuk. Ennek már 30 éve, de a Macskafogó valahogy nem tudott a feledés homályába veszni.

A történet nem volt túl bonyolult, ettől függetlenül nagyon betalált. A szöveg, a zene és a képi világ zseniálisra sikerült.

Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

Akik csak egyszer is látta a ma már klasszikusnak számító rajzfilmet, biztosan tud idézni belőle és emlékszik sok-sok jelenetre, de arra biztosan, amikor Safranek olyan szerencsétlenül "borotválkozott", hogy még a keze is eltört, mert "abban volt a borotva"?

Safranek

Nekem a "Miu miújság? Vár a cicuskád" című dal kúszott be annyira a fülembe, hogy a mai napig gyakran énekelem, és nem csak a zuhany alatt.

Tagadhatatlanul a magyar rajzfilmkészítés a Macskafogóval nőtt fel - már olyan értelemben, hogy a Macskafogó egy felnőtteknek készített rajzfilm. Egy olyan remekmű, amit bátran mutatsz meg - akár - az amerikai ismerősöknek, hogy "na, ilyen jó a magyar rajzfilmkultúra".

De nézzük, kiknek köszönhetjük ezt a feledhetetlen élményt!

Két évig egy 75-100 fős csapat dolgozott az animáción, amely több mint másfél millió nézőt vonzott a mozikba 1986 óta. 

A rendező Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, akinek többek közt a Mézga családot, a Pumuklit és a Gusztáv sorozatot is köszönhetjük.

Ternovszky Béla (Foró: origo.hu)

A forgatókönyvet a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Nepp József írta. Nevéhez fűződik még a Szaffi, a Gréti, a Gusztáv, a Vili a veréb, a Mézga család epizódjai, de még rengeteg más feledhetetlen rajzfilm.

Nepp József (fotó: gyermekirodalom.hu)

Muszáj megemlíteni a zeneszerzőt, Deák Tamást is, aki mintegy ötven táncdal, harminc szimfonikus könnyűzenei darab, húsz jazz-kompozíció, rajzfilmzenék (Doktor Bubó, Mézga család, No megállj csak!), balettzenék szerzője.

Nem feledkezhetünk meg a kiváló operatőrökről, Neményi Máriáról, Nagy Csabáról, Varga Györgyről és a vágóról, Hap Magdáról sem!

Ám ami életet lehet a szereplőkbe az a hangjuk. Színészóriások adták hangjukat a produkcióhoz, úgy mint Sinkó László (Grabovszky), Benedek Miklós (Mr. Fritz Teufel), Haumann Péter (Safranek), Kállai Ferenc (Bob Poljakov) és még sorolhatnám.

De mi lett a Macsakafogónk sorsa külföldön?

Amennyiben hihetünk a Wikipediának, a Szovjetunióban Ловушка для кошек címen, eredeti zenéjével vetítették, és kapásból kultuszfilm lett belőle, de a szocialista blokk több országába is eljutott, valamint egyedülálló módon az Egyesült Államokban és Kanadában is bemutatták.

Aki még nem látta volna a filmet, vagy újrázni szeretne, az kapcsolja be az M2/Petőfi TV-t november 27-én 10 óra 10 perckor!

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31898/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?