Blogolj!

Mostantól virtuálisan is bejárhatjuk a Vatikáni Múzeum egy részét

Ezentúl azok is megcsodálhatják a Vatikán legféltettebb és legcsodálatosabb kincseit, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy személyesen is ellátogassanak Vatikánvárosba. Ugyanis hétfőtől megtekinthetőek a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján. Az új portál azonban azt a célt is szolgálja, hogy megkönnyítse az online jegyvásárlást és előjegyzést is, amivel a Vatikánnak az a szándéka, hogy felszámolja a múzeumok előtt kígyózó hosszú sorokat.

A létesítmény honlapján eddig csak a legalapabb információk voltak elérhetők az érdeklődők számára, hiába ez a múzeumegyüttes a világ egyik legjelentősebb műgyűjteménye. A megújult weblapon egyelőre 13 ezer oldalnyi információ található öt nyelven, több mint 3000 műalkotás nagyfelbontású fotója tölthető le, és 57 virtuális túrát lehet tenni a gyűjteményeken kívül akár a vatikáni kertekben vagy a castelgandolfói pápai nyaralóban. Az itt fellelhető oldalon kezdetnek 4000 műalkotásról található információ a vatikáni múzeumokban kiállított 20 ezerből, de egy éven belül a teljes kiállítási anyag katalógusát elérhetővé kívánják tenni online.

A múzeumok új igazgatója Barbara Jatta, – aki a több mint fél évezrede fennálló intézmény történetében az első nő élén – célja, hogy hosszabb távon hozzáférhetővé tegye a Vatikán birtokában lévő összes (mind a 200 ezer) műkincset, és nem csak azokat, amiket eddig is láthatott a közönség, hanem hosszú évek óta a raktárakban porosodókat is. A legtöbb látogatót vonzó nevezetesség, a Sixtus-kápolna jelenleg még csak egy 360 fokos fotón tekinthető meg, de már gőzerővel dolgoznak a szentély virtuális bejárhatóságán is. Az 1506-ban alapított Vatikáni Múzeumokat évente 6 millió látogató keresi fel.

Címkék: Hírek
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33369/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?