Blogolj!

Ez nem majális, ez Versünnep Fesztivál!

A tizenkét éve útjára indult Versünnep Fesztiválnak az a „hitvallása”, hogy ne terelődjön el a figyelem a magyar nyelven született irodalmi alkotásokról és népszerűsítse a művészi versmondást, mely képes arra, hogy bárhol a világon összekapcsolja a magyar anyanyelvű embereket. Ez idei megmérettetésre Arany, Ady és Kassák alkotásaival lehet nevezni.

Népszerű sorozat volt annak idején a Vers mindenkinek a televízióban. Közkedveltségét mi sem jelzi jobban, mint hogy számtalan paródia született a műsorról, de sosem bántón. Akkoriban a vers még mindennapjaink része volt – iskolákban, előadóesteken egyaránt. Ma már más világot élünk. Az állami „egyes” hírcsatorna lett, a vers átszorult a Duna tévére, az M5-re, csak sajnos a nézők sokasága – eddig – nem követte ezt a vándorlást. Marad hát a hagyományos eszköztár – szív, lélek, versszeretet. Helyén is van mindez, hiszen Arany János emlékévét ünnepeljük 2017-ben. Ehhez kapcsolódik az idei Versünnep Fesztivál.

Volt már a rendezvény fővédnöke Fekete György az MMA elnöke, valamint a zsűrielnök Huszti Péter színművész, akadémikus is, idén Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke vállalta e tisztet, utóbbi levelében úgy fogalmazott, hogy „a magyarság nem más, mint tudatos sors és kultúravállalás. Nincs erősebb összetartó erő a nemzeti kultúránál”.

Még van pár nap a 2017. január 31-i nevezési határidő lezárultáig: mondott vers, megzenésített művek és képző- vagy filmművészeti alkotások kategóriáiban lehet jelentkezni. A bátorság dicsőséget is hoz, hiszen immár művészek és civilek együtt léphetnek fel kortárs és klasszikus költeményekkel. Nem is akárkiktől, hiszen idén a 200 évvel ezelőtt született és 135 évvel ezelőtt elhunyt Arany János, a 140 évvel ezelőtt született Ady Endre vagy a 130 évvel ezelőtt született és 50 éve elhunyt Kassák Lajos egy-egy alkotásával jelentkezhetnek a fesztiválra hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint szakirányú közép- és felsőoktatási intézmények 19. életévüket betöltött hallgatói.

Díjak

A hivatásosok döntőjének abszolút győztese idén is Párkányi Raab Péter egyedi alkotását kapja fődíjként, de Kolti Helga, a Versünnep Fesztivál megálmodójának örömére a fesztiválhoz kapcsolódva az Esztrád Színház pályázatot írt ki a korábban Arany János által fordított külföldi művek újrafordítására. A díjazott művet a társulat színpadra is állítja a Versünnep Fesztiválra jelentkezett művészek részvételével.

„Versünnep fődíj” – Párkányi Raab Péter munkája

A Nemzeti Színház idén is különdíjakkal készül a döntőre, a hivatásos előadóművészek közül a győztes szerepet kaphat a következő évad egyik darabjában, a fiatalok között pedig 100 ezer forintos pénzjutalom jár a győztesnek. 

A verseny

A döntőt megelőzően a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán és több határon túli helyszínen is lesznek elődöntők február és március folyamán.

A fővárosi elődöntőnek a Budapesti Operettszínház ad majd otthont. Na, ez is érdekes: operett és vers. Lőrinczy György igazgatót hármas cél is vezérelte a csatlakozáshoz: egyrészt fontosnak tartják az ifjúsági, zenei színházi programokat, aminek köszönhetően könnyebben el tudnak jutni a fiatalokhoz is, másrészt szeretnék az intézmény kapuit kitárni különböző együttműködésekre. S végül, de nem utolsó sorban azért, mert a Versünnep egyik kategóriája az énekelt, megzenésített vers is a zenés kategória indulói közül fellépőket választanak a Nagymező utcai Broadway Fesztivál programjába. Hogy miért is fontos a fiatal tehetségeknek lehetőséget adni, arra  Závada Péter egy kiváló példa, aki az egyik legtehetségesebb kortárs költőnk, emellett sikeres zenész is (AKKEZDET PHIAI).

A döntőnek 2017. április 9-én ad otthont Budapesten a Nemzeti Színház, a Diákseregszemle 2017. június 3-án, a Versünnep gála pedig június 11-én lesz a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. 

Finálé

Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese arról elmélkedett, hogy milyen is a versoktatás/versmondásoktatás a Színművészetin: „A papoknak meg kell ismerni a szent iratokat, a nélkül nem prédikálhatnak, éppen így a színész diákok a színpadi-művészi beszéd egyik fontos eszközét, a versnek hiteles előadását kell megtanulniuk. Számukra a versek, a költészet a szent iratok, a nélkül nem léphetnek színpadra”.

S a többszörös fesztiváldíjazott L'Aura Band feldolgozásában felcsendülő Mezey Katalin megzenésített versfüzére alatt Kolti Helga, az egészet 12 éve megálmodó színművésznő elégedetten bólogatott.

 L’Aura Band

Címkék: Hírek
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33501/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?