Blogolj!

Életüket kockáztatták a lengyel ügyért

Több mint hetven év. Ennyi idő telt el azóta, hogy magyar katonák segítettek a nácik ellen harcoló lengyel csapatoknak a második világháborúban. És hetven év telt el azóta is, hogy két túlélő, egy magyar és egy lengyel veterán találkoztak egymással a történelmi események után.

Megható és megrendítő egyben, ami 1944-ben történt, és még így, a képernyőn keresztül is hatalmas erővel bír, amikor Elek István egykori magyar katona és lengyel bajtársa felelevenítik a történteket szakértők, szemtanúk és történészek segítségével. Mi történt akkor, mi volt ennek a jelentősége és milyen hatással van a ma élőkre? Ezeket a kérdéseket válaszolja meg Jamrik Levente Magyar korridor – Varsó 1944 című dokumentumfilmje, amit ma, a lengyel-magyar barátság napján is szívesen néz az ember.

Jamrik dokumentumfilmje az összetartozásról, kitartásról és hősiességről szól. Vattay Antal altábornagy a vészterhes időkben is szem előtt tartotta az erős lengyel-magyar kapcsolatokat, olyannyira, hogy a németek parancsát, miszerint verjék le a varsói felkelést, visszautasította. A német szövetségeseket megtévesztve folyamatos volt a lengyelek támogatása, így utánpótlásról és sebesültek ellátásáról is tudtak gondoskodni, ezáltal több ezer lengyel életét megmentve. Elek István személy szerint ezerötszáz családot menekített ki Varsóból magyar társaival, amiért a Gdnaskban élő veterán megkapta a legnagyobb lengyel állami kitüntetést, a Lengyelország Újjászületése Érdemrend lovagkeresztjét.

A film nemcsak a példaértékű tettek felelevenítése miatt, hanem az autentikus szereplők, az egykori katonák és szemtanúk miatt is hiteles és sokkal letaglózóbb, mint egy száraz, tananyag-szerű felvétel. Az érzelmektől sem riad vissza, és a jövő generációihoz is szól, ahogy a mai napon is az örök értékek, a szolidaritás és a bajtársiasság jegyében emlékeznek meg a hősökről.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36429/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?