Blogolj!

Kulturális programok a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom számos kulturális programmal várja a látogatókat, köztük a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) koncertjével is. A három éves rekonstrukció után a Főplébániatemplom altemploma is látogathatóvá vált az érdeklődők számára. 

A Zuglói Filharmónia kórusának Liszt Ferenc estjére a BTF programjaként várják a közönséget. Április 11-én Bach János-passiója hangzik el, április 19-től pedig Virágh András, a templom zeneigazgatója és művésztársai adnak orgonakoncerteket szerda délutánonként - sorolta a programot Osztie Zoltán plébános. Hozzátette: vezetések is vannak a templomban.

Osztie Zoltán plébános

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. ügyvezetője a programsorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a templom Budapest egyik legjelentősebb, teológiai és történelmi szempontból is fontos műemléke, amelyen összesen 14 építészeti korszak emlékei láthatók. Nem véletlen tehát, hogy - természeti és városban való elhelyezkedését tekintve is - Budapest kulturális és vallási turizmusának egyik legértékesebb gyöngyszemeként említhetjük - mondta a Március 15. téren lévő templomról.

"Felújították az orgonát is, amelyen egykor maga Liszt Ferenc is szeretett gyakorolni, koncertezni" - emelte ki. Elmondta: a BFTK gondozásában április 1-jén megjelenő - az idei turisztikai évre kiadott - Budapest Card szolgáltatás kínálata bővült: a Belvárosi Nagyboldogaszony Főplébániatemplom is partnerük lett.

Mint elhangzott, a templom falai mintegy 2000 év történelmét őrzik, az ezen a helyen épült első templom az egykori római katonai tábor falaira épült. Március elejétől látogatható az altemplom is, ahol a római kori falmaradványok mellett számos más érdekesség is várja a látogatókat. A régészeti feltárások eredményeit múzeumi tárlat mutatja be, kápolnát és sírkamrát alakítottak ki. Az altemplom hitéleti és kulturális helyszín is.

Osztie Zoltán plébános a programok közül kiemelte az ismeretterjesztő előadásokat, amelyeket neves előadók tartanak irodalmi, történelmi, földrajzi és művészettörténeti témákban. A Szent László-emlékévhez kapcsolódva az idei előadások Szent László életéhez kötődnek. Pénteken tartják az Altemplomi esték című sorozat első rendezvényét és Az idők jelei címmel is indítanak beszélgetés-sorozatot - mondta.

Mint említette, az idei évben a Szent Efrém Férfikórus három alkalommal koncertezik a templomban, az egyik alkalommal Sebestyén Mártával lépnek fel. Kitért arra, hogy az idén a templom a Budapest 100 programsorozat egyik helyszíne lesz: az április 22-én és 23-án zajló eseményre mintegy 800 látogatót várnak.

Elmondta: májusban a templomtól indul a babakocsis zarándoklat és csatlakoznak a Mária-maratonhoz is. A városba látogató vagy itt élő külföldiek számára vasárnaponként olasz és angol nyelvű szentmisét tartanak.

Virágh András elmondta: a szerdai orgonakoncertek egyik főszereplője Liszt Ferenc lesz, aki személyesen kötődött a templomhoz és az akkori plébánia épületében lakott évekig, a templom kórusát vezényelte a legtöbb alkalommal. A Liszt-művek mellett Mozart Requiemje is elhangzik majd, amelynek magyarországi bemutatója 1801-ben a templomban volt.

Forrás: MTI

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36640/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?