3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Elhunyt Jevgenyij Jevtusenko orosz költő

Elhunyt szombaton 85 éves korában Jevgenyij Jevtusenko orosz költő az egyesült államokbeli, oklahomai Tulsa városában – közölte Mikhail Morgulis, az irodalmár egyik közeli barátja.

A költőt végakaratának megfelelően a Moszkva melletti Peregyelkinóban helyezik örök nyugalomra. Jevtusenkóról már március közepe óta gondoskodtak egy tulsai kórházban, állapota az elmúlt napokban lett válságos. Felesége, Marija Novikova mindvégig mellette volt. A költő négy házasságon volt túl, amelyekből öt fiúgyermeke született.

Jevtusenko egy szibériai kisvárosban, Zimában született 1932. július 18-án. Baltikumi német származású apja geológus és műkedvelő költő, anyja ugyancsak geológus és színésznő volt. Első verse a Szovjetszkij szport című sportújságban jelent meg, első verseskötetét pedig 1952-ben adták ki A jövő felderítői címmel. Még ugyanabban az évben felvették a szovjet írószövetségbe, annak legfiatalabb tagjaként. 1963-ban már irodalmi Nobel-díjra jelölték. Életében több mint 150 kötete jelent meg, amelyeket számos nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. 1991-től az Egyesült Államokban, Tulsában orosz irodalomtörténetet tanított az egyetemen, azóta felváltva élt a tengerentúlon és hazájában.

Művész lévén más területeken is kipróbálta magát az irodalom mellett, aminek köszönhetően filmeket is rendezett. Az 1984-es Óvoda önéletrajzi alapok ihlették, melyben a második világháborús élményeit és a szibériai evakuálást idézte fel a költő. A film főszereplője nekünk is ismerős, hiszen Szabó István akkor már Oscar-díjas Mephistójának címszereplője, Klaus Maria Brandauer volt látható a produkcióban.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/36746/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek,Jevgenyij Jevtusenko
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?