Blogolj!

A szentendrei Kafka-barlang

A megújult MűvészetMalom már önmagában is egy baromi izgalmas hely, hiszen nem elég, hogy Szentendre lankás utcáinak egyikében rejtőzik, hanem eklektikus stílusával, a régi és modern keveredésével, barlangszerű elrendezésével és nem utolsó sorban aktuális tárlatával egy igazi nagybetűs élményt nyújt.

Túl azon, hogy a Duna-parton sétálunk, fagyizunk és lángost eszünk a macskaköves sikátorokban, mindenféleképpen érdemes a MűvészetMalom legújabb kiállítására benézni. A Levitáció című tárlat ugyanis a kortárs művészet legizgalmasabb figuráinak agymenéseit (talán nem sértődnek meg ezen a kifejezésen) hozza el nekünk. Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János munkái hol gúnyosak, ironikusak, elgondolkodtatók és néhol még ijesztők is.

Ez nem baj, sőt, hiszen ha például a hazai performansz egyik legismertebb alakjának, Szirtesnek a munkásságát megnézzük, akkor máris tudjuk, hogy mire számíthatunk tőle: sokszor zavarba ejtő, viszont nagyon erős előadásaiból most sem volt hiány, rengeteg videót, installációt kaptunk művészetéből, ahogy Bukta „vidéki szürreálja” sem maradhatott el; a nosztalgia és a búcsúk hangulata, a keserédes hangvétellel felvértezett szegénység és az ironikus felhang egy félig megrágott csirkecsont és egy lyukas háztető szomorú báján keresztül mesélt a hatalmas terekben. feLugossy sem maradt ki, ami az „elrugaszkodott művészetet” illeti, hiszen sokszor gúnyos és provokatív installációi komolyan be tudnak találni az ember lelkébe/tudatába, amit a kiállító tér – jobban mondva labirintus – csak még jobban fokoz.

A kafkai hangulat, a fény és sötétség ellenpontozása, a hatalmas terek és szűk szobák, a levitáció, vagyis a lebegés érzése pedig nem csak befőttesüvegből kinőtt lebegő kopasz fákban mutatkozott meg, hanem az elménkben és lelkünkben is; ahogy a megnyitón Németh Gábor író is találóan megjegyezte: „a kiállítás rögtön megnyitja önöket”.

A Levitáció című kiállítás április 8. és június 11. között látható a szentendrei MűvészetMalomban.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/37354/pics/lead_800x600.jpg
Bukta Imre,Eseménynaptár,feLugossy László,MűvészetMalom,Szirtes János
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?