Blogolj!

Elhunyt Tasnádi Márton

Tasnádi Márton szerkesztő, rendező ősszel lett volna 60 éves. A Magyar Színházi Társaság a Facebook-oldalán közölte a halálhírét. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán diplomázott. Rendezett Magyarország és Európa több színházában: Budapesten, Békéscsabán, Edinburghben, Miskolcon, Nagyváradon, Szegeden, Szolnokon, Tallin-ban, Tatabányán, és Újvidéken.

Négy évig volt a Békés Megyei Jókai Színház főrendezője, művészeti vezetője. Tanított színházesztétikát a Pécsi Janus Pannonius Egyetem esztétika szakán. A Magyar Színházművészeti Társaság – határainkon túli magyar színházak szakreferense, egy éven keresztül pedig a Magyar Rendezők Szövetsége (H.S.D. Hungarian Society of Directors) ügyvezető elnöke is volt.

A színházon kívül a legkülönfélébb műfajokban, a média különböző területein dolgozik. Rendezett Shakespeare-t, Csehovot éppúgy, mint a legnagyobb Broadway-musicaleket, rádiójátékokat, szerkesztett és vezetett rádióműsorokat. A televízióban a dokumentumfilmek készítése mellett részt vett – szerkesztőként, illetve rendezőként – olyan, nézettségi rekordokat döntő sikerszéria, mint például a Forró nyomon, vagy a legnagyobb költségvetésű „szuperprodukciók” készítésében, mint például a Big Brother. A Pesty fekete doboz című tv-sorozatot, amit rendezett, a Kamera Hungária fesztiválon a zsűri különdíjjal jutalmazta.

2013-ban Ödön von Horváth: Korunk gyermeke című regényéből készült rádiójáték adaptációja a berlini Prix Europa versenyen döntőbe jutott, itthon pedig megválasztották az év hangjátékának. 2014-ben Kertész Imre Sorstalanság című művéből készült hangjátéka, Tasnádi Márton rendezésében, ismét elnyerte az év legjobb hangjátéka díjat.

Forrás: tasnadi.hu

Címkék: Tasnádi Márton
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/37926/pics/lead_800x600.jpeg
Tasnádi Márton
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?