Blogolj!

Kulturális programok a nemzeti összetartozás napján

Számos program várja az érdeklődőket a nemzeti összetartozás napja alkalmából péntektől vasárnapig a Magyarság Házában - közölte Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az emléknapot minden évben többnapos rendezvénysorozat egészíti ki, így lesz ez idén is. A programokkal a külhoni magyar közösségek hagyományait, kultúráját próbálják bemutatni, és történelmi példaképeket idéznek meg. Fő üzenete ennek a napnak, hogy a magyaroknak össze kell fogni a közösségeik megmaradásáért - hangsúlyozta Csibi Krisztina.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A nemzeti összetartozás ünnepét pénteken Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke nyitja meg. Az ünnepen több mint 20 csángómagyart is vendégül látnak, akik táncokat tanítanak majd a Magyarság Háza előtt, a Szentháromság téren. Emellett Macedóniából és Boszniából az ottani magyar közösségek képviselői érkeznek a nemzeti összetartozás napjára. A Magyarság Háza előtti téren pénteken az Ismerős Arcok zenekar koncertje, Gastroblues fesztivál várja a vendégeket.

Szombaton az idei emlékévhez kapcsolódva Szent László király udvarát idézik meg, fellép a vajdasági Cirkalom együttes és több alkalommal élőben kapcsolják a csíksomlyói búcsút. Este a Buda Folk Band és az erdélyi Tokos zenekar ad koncertet.

Vasárnap közös léggömb-felengedéssel az összetartozás üzenetét szeretnék hírül adni, illetve fellép a Holdviola és Lajkó Félix Trió valamint Iancu Laura.

A rendezvényeket időszaki kiállítások színesítik, Lelkünk világai címmel Kósa Klára keramikusművész munkáit lehet megtekinteni, illetve Világjelek címmel Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató kiállítása várja a vendégeket. 

A kulturális programok mellett pénteken kihívás és esély - Trianon a XXI. században címmel rendhagyó történelemórát tat Stefano Bottoni történész, Rejtelmes nanovilág címmel pedig Vida Ádám fizikus várja rendhagyó fizikaórára az érdeklődőket.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/38878/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Magyarság Háza,Nemzeti összetartozás napja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?