Blogolj!

Bereményi Gézát díjazta a rangos folyóirat

Bereményi Géza a 70. születésnapja alkalmából rendezett esten a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016 januárjában (MTI Fotó: Marjai János)

A Hévíz folyóirat tavalyi számaiban megjelent legjobb írás szerzőjeként Bereményi Géza író, filmrendező vette át az irodalmi lap idei díját kedden, a fürdővárosban tartott átadó keretében.

Szálinger Balázs főszerkesztő laudációjában úgy fogalmazott: az Egy nyári élményem című novellájában Bereményi az 1963-ban a Balatonnál pápai gimnazistaként töltött napjairól ír. Nehéz azonban eldönteni, hogy miről is szól az elbeszélés, "a rendszer lassan enyhülő szorításáról vagy a balatoni nyárról", ugyanis kimondatlanul is ott van a mondatok mögött a néhány évvel korábbi forradalom megtorlása utáni lazítás érezhető politikája. Bereményi - aki versekkel, novellákkal is jelentkezett már a lapban - díjazott novellája "minden idők legvastagabb" Hévíz számában, tavaly nyáron jelent meg, és a folyóirat eddigi történetében a leghosszabb elbeszélés is volt, "egy egész ifjúsági regénynek való történet". 

A Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező Fehér Béla, Háy János, Szántó T. Gábor és Kemény István után kapta meg a Hévíz Irodalmi Díjat, a hagyományoknak megfelelően mindig az előző év lapszámaiban megjelent írások szerzői közül válogatva.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/39041/pics/lead_800x600.jpg
Bereményi Géza,Díjak,Eseménynaptár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?