Blogolj!

Megzenésített Brexit? Most már ilyen is van!

Érdekes videó látott napvilágot egy hónappal ezelőtt. Az ember nem is gondolná, hogy eszébe jut valakinek megénekelni a britek kilépését az EU-ból, de most ez is megtörtént. Ráadásul magyar az előadó, egy bizonyos Felföldi József.

A világot sújtó problémák és közéleti helyzetek dalban való előadása nem újkeletű dolog, hiszen gondoljunk csak a "méltán" híres Kelly Family Children of Kosovo című számára, csak, hogy egyet említsünk, de a Brexitről azért lássuk be, kevés embernek – vagy leginkább senkinek sem – jut eszébe dalt írni.

Felföldi József nem először ragad mikrofont, a Youtube-on fellelhető még pár videója, de a Brexit Balett című számát nem csak a magyarok (egy hónap alatt több mint félmillió megtekintés), hanem a külföldi sajtó is felkapta: a Budapest Zeitung két oldalt szentelt Felföldi József Brexit Balettjének, illetve publikálta a Budapest Business Journal is.

A dalt az angol ballada hagyománya ihlette, a dalszöveg az európaiak britekkel való társulásának témáit azonosítja: egy ködös sziget, egyszerre közeli és távoli; egy büszke tengerésznemzet nagy múltú történelemmel; egy összetett végzet, mely magával Európáéval fonódott össze.

A pátoszos hangvételnek azért prózai oka is van: Felföldi egy magyar üzletember és egy olyan édességgyártó cég alapítója, mely egész Európán és a világon át exportál, az Egyesült Királyság pedig az egyik legerősebb partnere. Ez persze nem vesz el a videó egyediségéből, ami felfogható egy magyar zenei korrajznak, amelyet napjaink politikai helyzete ihletett, és melyre már Anglia is felkapta a fejét; a statisztikák szerint a nézők több mint fele brit nyelvterületről való, illetve az Európai Unió más országaiban is hihetetlen gyorsasággal terjed a Brexit Balett.

Nem csak a videónak, hanem magának Felföldinek is érdekes története van: 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egyik szemét. Hamar túltette magát személyes, de nem tragédiaként megélt balesetén. Ekkor kapta első gitárját a nővérétől, azóta pedig a zene, az irodalom, és a művészetek iránti fogékonysága és elkötelezettsége elkíséri mindennapjait. Emellett tehetséggondozó alapítványt működtet és folyamatos adományokkal támogatja a rászorulókat.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/40626/pics/lead_800x600.jpg
balett,Brexit,Felföldi József,Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?