Blogolj!

„Mindannyian a Titanic utasai vagyunk.” – Titanic kiállítás

Július végén nyitotta meg kapuit a varázslatos hangulatú Titanic Kiállítás, ahol 2300 négyzetméteren várják a híres hajóroncs darabjai és személyes tárgyai, hogy a kíváncsi szemek végigpásztázzák a történelem egyik legismertebb tragédiájának a lebilincselő maradványait. A számos érdekesség mellett a tárlat még egy önálló magyar részleggel is rendelkezik, ahol többet is megtudhatunk az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozásairól.

A Titanic történetét mindenki jól ismer, hiszen ez a hajó volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom csúcsa, ami mit sem sejtve tragikus sorsáról, 1912. április 10-én elindult az első próbaútjára. Az utasok mellett postai küldeményeket is szállított Európa és Észak-Amerika között, ám 1912. április 15-én bekövetkezett az, amire senki sem számított: több, mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

A tárlat nem csak a nyári hőség ellen nyújt kellemes védelmet, ugyanis megtekintése egy valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően egy egészen közeli képet kaphatnak a 20. század elejének légköréből, a korabeli luxusból és a szegénységből is. Egészen elképesztő élményt nyújt az óceán mélyéről felhozott kincsek után a Titanic valósághű folyosóján átsétálni, látni, hogy hogyan is festett egy kabin az első osztályon és egy rövid időre elvarázsolódni a pompa és a csillogás láttán, majd szembesülni a harmadosztály már cseppet sem tetszetős külsejével és visszarázódni a valóságba.

Ráadásként még audio guide-ot (hangos tárlatvezetést) is lehet igényelni, mikor belépünk a kiállítótérbe, mely angol, német, cseh, szlovák és magyar nyelvű információkat nyújt. Használata is egyszerű, ugyanis az egyes elemeknél külön jelzik, melyik számot kell benyomnunk a készüléken, hogy a megfelelő hanganyagot halljuk és máris árad az információ.

A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre: a szervezés egy évbe telt, a budapesti Titanic Kiállítást pedig négy hét alatt építették fel, mindezt egy több mint 200 fős nemzetközi stábbal. A kiállításon látható tárgyak ideutaztatásához pedig 15 kamionra és két cargo repülőgépre volt szükség.

Aki megszeretné nézni a kiállítást az mindenképp szánjon rá legalább egy jó bő másfél, akár két órát, hogy ne csak végigrohanjon a tárlaton, mert úgy elveszti a varázsát. Ennyi kell is, hiszen rengeteg információ és műtárgy várja az érdeklődőket, na meg persze ennyit igazán megérdemelnek a történelem egyik legnagyobb katasztrófájának a roncsai. 

A kiállítás VAM-ban (Király utca 26.) december 31-ig tekinthető meg.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/40743/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,kiállítás,Titanic,Titanic Kiállítás,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?