Blogolj!

Megnyitották a látogatók előtt Mátyás király szülőházát

Kolozsváron megnyitották a látogatók előtt Mátyás király szülőházának kapuit. Az épület jelenleg a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem könyvtárának és egyes tantermeinek ad otthont.

Az egyetem egyelőre a nyári tanítási szünet idejére tette mindenki számára elérhetővé a történelmi épületet. A Mátyás-ház belépti díj ellenében naponta 12 és 18 óra között fogadja a látogatókat.

Helyi hírek szerint, az épületben a múlt hét végén nyílt meg a művészeti egyetem tanárainak csoportos kiállítása, az emeleti kiállítóteremben pedig Constantin Brancusi szobrászművésznek az egyetem könyvtárában tárolt fényképeiből látható tárlat. Gaal György kolozsvári helytörténész a város látványosságait bemutató könyvében azt írja, hogy a ma látható épület két vagy három épület összeépítéséből alakult ki, a középső, gótikus stílusú egység állt már Mátyás-király születésekor is, a többi rész körülbelül száz évvel később, reneszánsz stílusban épült.

A ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú polgár és szőlősgazda tulajdonát képezte. Szilágyi Erzsébet, Mátyás édesanyja általában nála szállt meg, ha Kolozsvárra látogatott. Az épület annak köszönheti fennmaradását, hogy a király 1467-ben adómentességet biztosított szülőháza tulajdonosának. Az épületet 1740 körül vásárolta meg a város az örökösöktől, azóta köztulajdonban van. Az 1940-es évek vége óta ad pedig otthont ad a kolozsvári művészeti egyetemnek. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/41056/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Kolozsvár,Mátyás király,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?