Blogolj!

Űzzük el a fesztiváldémonokat!

Mindig, amikor elérkezünk az év azon jeles időszakához, amikor megtelnek az aluljárók csodálkozó tekintetű hátizsákos-sátras külföldiekkel, a HÉV közönségének nagy része már csak hollandul beszél és az aquincumi Auchan mellett a mámoros punkok és a belga csajok mély barátságot kötnek egy-egy kevert fölött, akkor tudom, eljött a Sziget, a „bebaszási, bulizási” ideje.

Nyilván nem akarok álszent lenni, hát én sem kamilla teával tengettem végig fiatalságom nagy részét az ilyen és egyéb eseményeken, szóval na, ez ezzel jár. Sőt, a csöves punknál még az olyan megbecsült fitneszfasiszták is idegesítőbbek, mint drága Schobert Norbink és Rubint Rékánk, akik kb 8 éve megdöbbenve vették tudomásul, hogy a Szigeten az emberek isznak, cukrot (!) fogyasztanak és por van. Én abba nem is mennék bele, hogy ez mennyire nevetséges és naiv hozzáállás (sőt, inkább képmutató), viszont ők az emberek azon csoportját képviselik, akik szerint a fesztiválok csak erről szólnak, egy ijesztő és baljós világról, ahol a mélyből másznak elő a legelvetemültebb fesztiválszörnyek. És ez baj.

Mert ott vannak a koncertek, a katarzis, a barátok, a rengeteg ismeretlen külföldi random arc, akikkel soha a büdös életben nem találkoznál, és lehet, hogy egy ilyen nagyszabású eseménynek köszönhetően viszont leültök dumálni egy fél órát. Mindenről, tök mindegy miről.

Ettől függetlenül persze lehet utálni és szeretni a fesztiválokat. És igen, leegyszerűsítve kétféle ember létezik: aki csak a negatívumokat látja ezekben és aki ezeken túl mindent lesz@rva, a jóra koncentrál.

De lássuk be, azért egyre jobban igaz a „régen minden jobb volt” mantra, mert:

A pénz

Oké, minden évben drágább minden és ezzel a gondolattal meg kell barátkoznunk, de azért az mégiscsak vicc, hogy például idén egy Sziget hetijegy 100 rongyba kerül…és akkor még nem vettük hozzá a 800 forintos sört, amiből nem egy és nem kettő csúszik le egy nap. Én megértem, hogy a fellépők és az egyéb szolgáltatások miatt egyre több pénzt kell a bulizókról is legombolni, meg például a Balaton Soundra is minimum a VIP jegyet kell beszerezni, mert anélkül egy senki vagy, de azért az marha szomorú, hogy a magyar fesztiválok már hosszú évek óta a külföldi pénztárcát veszik célba. Bár amíg így is telik a kassza, és vannak, olyan magyarok, akik képesek egész évben egy egyhetes fesztre spórolni, akkor ez így is marad.

A fesztiválszörny

A fesztiválozók faunájában fellelhető az az egyre nagyobb példányszámmal rendelkező csoport, akik általában külföldről érkeznek, akár Európán kívülről, és úgy élik meg azt a bizonyos egy hetet, mintha ez lenne az élet értelme. Általában bódító (értsd: izzadsággal keveredett szesz és sár szaga) aurájú egyedek viccesnek szánt (nem, nem az. már évekkel ezelőtt sem volt.) kezes-lábasba/tangába/szuperhősös ruhába öltözött nagy csoportjai vonulnak fel és alá a fesztivál területén és ha véletlenül a szemükbe nézel, akkor azt megérzik és félő, hogy gyorsan megközelítenek és saras izzadt testükkel és szagukkal utadat állják addig, amíg nem adsz nekik egy puszit/pacsit/kortyot a sörödből…Bulika, nyár, szabadság, értem én, de ebben az a szomorú, hogy elhiszik magukról, hogy ők a legnagyobb és legeredetibb arcok a több tízezres tömegben, miközben pont hogy az irritáló és elcsépelt kategória szereplői ők, akik rád akarják tukmálni a „jófejségüket”. Ciki, na.

Mivel nem vagyok fitneszfasiszta, így a mocsok, hosszú sorok és tömeg problémájára nem térnék ki, hiszen ez a velejárója az ilyen rendezvényeknek, de hogy lássuk azt is, hogy egy fesztivál nem az ördögtől való dolog, így nézzük mi a jó.

Unalom

A fesztiválokon minden van, de tényleg minden, és attól függően, hogy mire vágysz (vízpart, chillezés, vidéki hangulat, óriási zúzás, bungee jumping stb…) meg is kapod őket. Vagyis unalom az nincs. Mert ha fesztről van szó, akkor nem csak a koncert és a pia van, hanem rengeteg egyéb program, ami a másnapos nappalaidon segít. Játék, előadások, workshopok, mozi, kulturális események. Tényleg minden. Ha van valakinek elég energiája és összeszedi magát még az esti főfellépő előtt és körülnéz bármelyik fesztivál nappali világában, akkor rájön, hogy az egy marha jó kis „falu”, ahol a haverokkal, vagy akár egyedül is hasznosan el lehet tölteni az időt.

Zene

Magyarország kis túlzással fesztiválnagyhatalom, hiszen rengeteg fajta feszt van 3 hónapba sűrítve. Egyre nagyobb nevek és egyre menőbb show-k jönnek el hozzánk évről-évre, amik olyan profik, hogy élmény akkor is nézni, ha épp nem a kedvenc előadódról van szó. Szuper dolog, hogy akár egy nap többször is találkozol egy grandiózus és minőségi előadással, ami nem csak zeneileg (persze ez ízlés kérdése), hanem látványban is brutális. Ez képes annyira feldobni az embert, hogy az adrenalinlöket akár órákig is kitart, és nem térsz magadhoz, és még sört venni is elfelejtesz. Ezek az élmények pedig hosszú évekig beisszák magukat az emlékeidbe.

Élmény

És az a legjobb, ha ezek az élményeket, emlékeket a barátaiddal oszthatod meg. Persze, elcsépelt duma, de azért marha jó, amikor akár 10 év után is úgy tudtok felemlegetni egy-egy koncertet, random fesztiválélményt, mintha tegnap történt volna. Mert ha még sok fesztiválra is jársz, az egy nagyobb és átfogóbb élményt ad, mint egy szimpla szombat esti buli valahol a belvárosban. Egy hétre összeköltözöl a legjobb barátaiddal, együtt szenvedtek a másnaptól, együtt csobbantok a vízbe, együtt rohantok az első sorba a kedvenc előadótoknál és együtt próbáltok kibogozni valamit abból, amit egy részeg holland próbál magyarázni nektek.

Mert egy fesztivál a közösségről is szól, pláne ha olyan kisebbekről van szó, mint a Bánkitó, vagy a még szárnyait bontogató Kolorádó. És persze, lesznek, akik végül semmire sem fognak emlékezni az egészből, de azoknak tök mindegy, hogy épp hol tudatmódosítanak, ennek meg ugye nem sok köze van már a fesztiválokhoz. Akik meg élvezni akarják a koncerteket, a vérprofi show-kat, azok nyilván a katarzistól fognak beállni és nem a parkolóban a punkkal megivott kevert-pertutól.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/41202/pics/lead_800x600.jpg
buli,fesztivál,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?