Blogolj!

Andrea Bocelli egy robottal koncertezik

Egy humanoid robot debütál karmesterként szeptemberben egy toszkánai zenekar élén, amely Andrea Bocelli közreműködésével Verdi műveit játssza majd.

A YuMi nevű robot gesztusai, mozdulatai kifinomultak, kifejezőek – mesélte Andrea Colombini, a pisai Verdi Színház igazgatója, ahol a koncertet megrendezik.

YuMi, a svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli. A világhírű tenor Verdi Rigolettójából a La donna mobile című áriát énekli majd YuMi segítségével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából az O mio babbino caro című áriát adja elő szintén a robotkarmesterrel.

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz.

Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, de megijedni nem kell, nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról. "A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad" - mondta Colombini.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/41359/pics/lead_800x600.jpg
Andrea Bocelli,Hírek,koncert,robot
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?