Blogolj!

Húsz éve ment el a szívek hercegnője, Diana

1997. augusztus 31-én történt az a bizonyos autóbaleset Párizsban, ahol Diana hercegnő életét vesztette. Nem csupán az egyik leghíresebb uralkodócsalád egyik tagja halt meg ekkor, hanem egy ikon, akiért odavolt a világ, így nem is véletlen, hogy a szívek hercegnője nevet kapta.

Annak ellenére, hogy Lady Diana mindig is kiállt az elesettek mellett, a hátrányos helyzetű és nehéz sorsú emberekkel törődött és rengeteg humanitárius útja során a világ elmaradottabb részein lévő problémákra hívta fel a figyelmet és életét gyakorlatilag reflektorfényben élte, igazából ő maga mindig is egyedül volt. Igazi tragikus sors az övé.  

Nem csoda, hogy mind a mai napig foglalkoztatja az embereket személyisége, élete és hirtelen halála. Összeesküvés-elméletek, titkok és rejtélyek derülnek ki róla időről időre, amik leginkább természetesen magánéletét boncolgatják. Ő maga is vallott többször is interjúkban házasságáról és válásáról is, szóba hozva így férjét, Károly herceget és annak akkori szeretőjét, Camillát.

De nem csak házassága fulladt kudarcba, ugyanis egyszer így vallott gyerekkoráról:

„A szüleim sosem mondták, hogy szeretnek. Mindig csak egy puszit kaptam ide [az arcomra]. Sosem öleltek meg, és semmi hasonló (…) A családtagjaim mindig azt mondogatták, hogy én nehéz felfogású vagyok, a bátyám az okos gyerek. Ezt sosem tudtam kiverni a fejemből” 

Édesapjával sem volt valami jó viszonya, ugyanis második házasságáról is csupán az újságokból értesült.

„Egyszer csak felhívott [a nővérem,] Sarah, és nekem szegezte a kérdést: láttad az újságot? Visszakérdeztem, hogy miért, mire azt felelte: apa elvette Raine-t [Dartmouth grófnőjét]. Erre én: te jó isten, ezt meg honnan veszed? Azt felelte: megírta az Express” 

Férjével, Károllyal sem volt valami rózsás a helyzet, hiába volt szerelmes belé. Károly kiszámíthatatlan és furcsa volt, de Dianat ez nem zavarta. Egy darabig. Károly tudott kimondottan nyers is bántó is lenni, sőt, még Camillával való kapcsolatát sem titkolta el Diana elől. „Kissé zsúfolt volt ez a házasság” – fogalmazott egyszer Diana a megcsalásról.

Diana gyakorlatilag egyedül maradt, az uralkodócsalád sosem fogadta be igazán, senkihez sem fordulhatott, ha valami gondja akadt, ráadásul mindezt úgy, hogy a sajtó minden lépését követte. Ez depresszióhoz és bulimiához vezetett nála, az önsanyargatással próbálta az egyre fokozódó feszültséget enyhíteni.

Ironikus és egyben szomorú sors az övé, hiszen az egész világon próbált segíteni évekig, rajta viszont nem tudott igazán senki sem. Élete utolsó éveiben megtalálta viszont a boldogságot a milliárdos Dodi Fayed mellett, de kapcsolatuk sajnos nem tartott sokáig.

A hercegnő az egész világot sokkoló halála "kollektív hisztériát" váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt. A Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra.

Élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklődés, megjelent "igaz története", könyvet írt inasa és vélt szeretője is. Az összeesküvés-elméletek hívei - élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával - ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban. A hivatalos és prózai magyarázat, mely szerint a sofőr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott, nem találják kielégítőnek, hanem merényletet emlegetnek. Teóriájukat egy állítólag Lady Di által írt levéllel is alátámasztják, mely szerint a hercegnő attól tartott, hogy szándékosan idéznek majd elő balesetet, mert Károly herceg útjában áll. Úgy vélik, a merényletet a brit titkosszolgálat szervezte meg, mert a házassági terveket szövögető Dodi személyében muszlim ember kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. Sőt, időről időre még az az újra meg újra megcáfolt hír is felröppen, hogy Diana a baleset idején már állapotos volt. 2008-ban a londoni felsőbíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé.

A hercegnő számtalan alkotást ihletett, Elton John a temetésén előadott Candle in the Wind című dala akkor minden idők legkelendőbb kislemeze lett, született róla regény és zenemű, színházi előadás. Londonban szökőkút őrzi emlékét a Hyde parkban, 2013-ban szobrot kapott Bécsben. Stephen Frears rendező A királynő című filmje a halála utáni feszültségekkel és érzelmekkel teli hétről szól. Életének utolsó két évét dolgozza fel a Diana című angol életrajzi dráma, amelyben a walesi hercegnét Naomi Watts alakította. 2017 nyarán, halála közelgő huszadik évfordulója alkalmából a Chanel 4 brit televízió Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) címmel dokumentumfilmet sugárzott. A felhasznált felvételek 1992-1993-ban, a válás bejelentése után készültek, s nem a nyilvánosságnak szánták őket. Diana teljes őszinteséggel beszél elromlott kapcsolatukról, továbbá szerelméről, egy királyi testőrről. A bemutató sokak felháborodását váltotta ki, mert nem találták etikusnak a felvételek bemutatását.

Diana minden porcikájában modern nő volt, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is. Fiai is őrzik anyjuk emlékét: Vilmos az ő eljegyzési gyűrűjével jegyezte el Katalin hercegnőt, másodszülött kislányuk megkapta a Diana nevet is. Harry és Vilmos a tragédia huszadik évfordulójára szobrot állíttat édesanyjuk emlékére Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája, a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén. Magyarországon 1990-ben járt a brit trónörökösi pár, Diana 1992-ben jószolgálati tevékenység keretében tartózkodott Magyarországon.

 

Címkék: Gyász, Lady Diana
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/41859/pics/15041876375021444_800x600.jpg
Gyász,Lady Diana
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?