Blogolj!

Újra a magyar dokumentumfilmeké a főszerep

Szeptember 4-től folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 100 magyar dokumentumfilm (1936-2013) című sorozata, többek között olyan alkotók munkáival, mint Sára Sándor, Huszárik Zoltán és Jancsó Miklós. A rendezvénysorozat helyszínéül pedig a budapesti Premier Kultcafé szolgál.

A kezdeményezés előzménye az Uránia Nemzeti Filmszínházban Sára Sándor ötlete alapján öt éve elkezdett 53 magyar film című válogatás volt, ez a sorozat folytatódott a 100 magyar dokumentumfilmmel - emlékeztetett az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője a vetítéssorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Buglya Sándor azt is elmondta, hogy filmesztéták és történészek véleményére alapozva született meg a kilencven dokumentumfilmből és tíz dokumentum-játékfilmből álló lista, amelynek utolsó három tematikus blokkját szeptember 4. és december 18. között hétfő esténként vetítik a Kálvin téri Premier Kultcaféban.

Kelecsényi László filmtörténész, a Költészet és valóság című blokk házigazdája hangsúlyozta, a sorozat filmklubként működik, azzal a céllal, hogy közösségi filmélményt adjon. A vetítéseket ezért 10-15 perces beszélgetések vezetik be és zárják majd le.

A Költészet és valóság blokk első estjén George Höllering elfelejtett, Hortobágy című, 1936-os dokumentumfilmje és Szőts István Kövek, várak, emberek című munkája lesz látható, majd Gyöngyössy Imre, Sára Sándor, Zolnay Pál, Bódy Gábor, Gaál István, Vadász János, Huszárik Zoltán, Gyarmathy Lívia, Szirtes András, Tóth János, Jancsó Miklós és Grunwalsky Ferenc filmjeit vetítik.

Szekfű András filmtörténész, a XII-XIII-as blokkok házigazdája arról beszélt, hogy a Művészet és hatalom című válogatás Kovács András Extázis 7-től 10-ig című, 1969-es alkotásával kezdődik, amely az akkori beatkorszak jelenségeit járja részletesebben körül.

A másik négy film inkább amolyan visszatekintő: a sorozatba Gulyás János Ismeretlenek, Kisfaludy András Elszállt egy hajó a szélben, Péterffy András Mozgóképregény és Jelenczki István Eszmélet után című munkái kerültek be.

Péterffy András rendező, a Dunatáj Alapítvány elnökének elmondása szerint Mozgóképregény című, filmes "családregénye" egy örmény származású magyar család történetét tárja fel.

A "Szép új világ" című válogatás a rendszerváltás utáni társadalom jelenségeit kutatja Almási Tamás Tehetetlenül, Schiffer Pál Elektra Kft., Fekete Ibolya Az apokalipszis gyermekei, illetve Bolse vita, továbbá Zsigmond Dezső Élik az életüket című filmjein keresztül.

Buglya Sándor azt is elárulta, a sorozat nyomán az MMA egy kötet megjelentetését is tervezi, amit animációfilmes vetítésciklus követ majd, hogy a fiatalabb generációt is jobban megfogják a filmklubok által.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/41930/pics/lead_800x600.jpg
100 magyar dokumentumfilm,Buglya Sándor,film,Hírek,MMA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?