Blogolj!

90 éve született Sánta Ferenc

Most majd az fog történni, amit minálunk úgy neveznek, történelem” – mondta a gróf, miközben dobozba tett még egy hangyát, hogy megszegesse vele rovarlétének alaptörvényét. De miért is emeljük ki csak az eredményt? A módszer, kedvesem, az a dicséretre méltó, ahogy az apró kis hangyákkal módszeresen tagadtatjuk meg a természet parancsát! Ahogy azt olvashatjuk: „Keresd a módszert, és majdnem nyertél!”

A ma kilencven éve született Sánta Ferenc tűpontosan foglalta össze a véres XX. századot a Húsz órában. Két főművét, – egyben az elmúlt hatvan év majdhogynem legfontosabb magyar regényeit – még életében gyors egymásutánban jelentette meg. Az ötödik pecsét 1963-ban, a Húsz óra pedig 1964-ben látott napvilágot, amelyekből később aztán Fábri Zoltán hasonlóan zseniális filmeket rendezett.

Sánta Ferenc 1927. szeptember 4-én látta meg a napvilágot, s már az első elbeszéléseiben is kiválóan alkalmazta a Móricz Zsigmondnál vagy épp Tamási Áronnál megszokott világot: a munka becsületét és a személyes helytállásokat, az emberi történeteket. Olyanokat, amelyek jellegzetesen kötődnek ehhez a viharvert magyar világhoz. Elég csak a Húsz órára gondolnunk, amit aztán Őze Lajos előadásában még húsbavágóbban élhettünk át.

Úgy látszik, hogy az életnek van valamilyen rendje! Ez pedig úgy hangzik, hogy szemet szemért, fogat fogért! Nem tetszik? E szerint a rend szerint: fizess vissza mindent! Apámnak fizettek! Én nem tartoztam – és velem is fizettettek! Talán tartoztam én? Akkor fizessünk mind! Körbe, körbe, amíg a végére nem érünk…

Az mno.hu cikke nyomán. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42027/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,irodalom,Sánta Ferenc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?