Blogolj!

Egy zsidó vezető múzeumban állítaná ki a “Hitler-harangot”

A németországi zsidó közösség legfőbb társadalmi szervezetének, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke azon az érdekes véleményen van, hogy múzeumban lenne a helye a németországi Herxheim am Berg templomában lévő úgynevezett Hitler-harangnak.

Számomra felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban” – fogalmazott Josef Schuster. Még kevésbé tudom megérteni azt, hogy még mindig akadnak olyan emberek, akik pozitívan viszonyulnak ehhez a haranghoz” – Schuster ezzel a falu polgármesterére, Ronald Beckerre utalt, akit heves bírálatok értek azután, hogy eléggé kétértelmű kijelentéseket tett a harangot és a náci korszakot illetően.

Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A rajta látható horogkereszt és az Alles für’s Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) felirat a náci korszakban készült. Az önkormányzat szavazását megelőzően egy nyugdíjas tanárnő azt bírálta egy újságcikkben, hogy a templomban semmi nem utal a harang történetére.

Miután elkészül a szakértői véleményezés, a testület fog arról is dönteni, hogy például emléktáblát állítsanak-e ki a templomban, aminek költségeit egy adományozó már magára vállalta. Bár a konzultáció kimenetele még nem tudható, a hitleri rezsimet mentegető kijelentései miatt a polgármester máris belebukott a vitába. Az ARD tévének korábban ugyanis mások mellett azt is mondta, hogy “akkoriban nem minden volt rossz”, “Hitler nevét mindig csak a zsidók üldözésével és a háborús időkkel hozzák összefüggésbe, pedig voltak olyan dolgok, amelyeket ő indított el és még ma is használunk”, továbbá büszkének mondta magát arra, hogy falujukban van a harang, amely egyetlen a maga nemében Rajna-Pfalz tartományban

Becker később azzal védekezett, hogy szavait kiragadták összefüggéseiből, ugyanakkor szerdán már be is nyújtotta a lemondását. Pártja pedig fegyelmi eljárással és kizárással fenyegette meg. Az ügyészség vizsgálja, fennáll-e bűncselekmény gyanúja, egy magánszemély pedig hivatalosan is feljelentette a polgármestert.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42198/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Hitler-harang,múzeum,vallás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?