Blogolj!

Az otthontalanság otthona – Az utca hangjai kiállítás

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hazánk sok mindennel büszkélkedhet, így nemcsak a kiváló boraink vagy éppen a csodás tájaink világhírűek, de a magyar művészvilág is egyre jobban helyet követel magának az élvonalban. Ezt nagyrészt Szentendrének, a magyar képzőművészet fővárosának is köszönheti. Az Art Capital képzőművészti fesztiválon jártunk.

Az idei kiállítás fő témája az otthon és az otthontalanság képzete és tapasztalata, így egy olyan kortárs seregszemlét kapnak a látogatók, amely reflektál a téma gazdag kultúrtörténetére és a hozzá kapcsolódó társadalmi és pszichikai jelenségekre is. A hazai mesterek mellett igazi világsztárok és kuriózumok is fellelhetők a 18 napos fesztiválon.

Ilyen különlegesség Bakos Tamás hajléktalanból lett festőművész kiállítása is. Az utca hangjai kiválóan passzol a fesztivál témájához, hiszen ki meríthetne jobban az otthontalanságból ihletet, mint egy egykori hajléktalan? Nem is mehetünk el szó nélkül Bakos hétköznapinak semmiképpen sem mondható életútja mellett. A ma már műészként élő Tamás a középiskola elvégzése után rövid ideig felszolgálóként dolgozott, ezt követően 2000 és 2013 között hajléktalanként élt Budapest utcáin. Mindeközben autodidaktaként monomániásan festett bármire, amit az utcán talált, a végeredmény pedig több ezer festmény és rajz lett, amiket, ha tudott el is adott.

2014-ben jött a meseszerű váltás az alkotó életében, amikor húga, a bécsi Alte Schmiedében dolgozó Bakos Anna megmutatta műveit Walter Famlernak, a Kunstverein művészeti főtitkárának, akinek köszönhetően később az osztrák főváros több kiállítótermében is találkozhatott velük a közönség.

Az utcai hangjai Bakos Tamás magyarországi bemutatkozása, s nem kellett sokat elidőznünk a festményei előtt, hogy világossá váljon, műveiből árad a vibrálás és a nyugtalanság, amiről az ember nem tudja levenni a szemét, még ha ez egyben egy furcsa szomorúsággal is társul. Nyugtalanítóan hat a színek szokatlan összepárosítása is, mégis olyan képeket kapunk, amelyek pontosan lekövetik az emberi arckifejezéseket és mozdulatokat.

Bakos művei egy sajátos stílust rajzolnak ki, amelyből néhány fő irányvonal különösen figyelemre méltó. Ilyenek például az álomszerűen lebegő, szürrealisztikus belső víziókon alapuló, expresszív akvarellek, egyvonalas rajzok vagy a személyiségjegyeket éles megfigyelőképességgel ábrázoló, magazinokból, lemezborítókról ellesett zenészportrék, sztárok közeli arcképei, de a néhány gyors ecsetvonással feldobott, fej- és alaktanulmányok is kiemelkedőek.

A kiállítás szeptember 24-ig látogatható a szentendrei Barcsay Múzeumban. Itt lehet jegyet vagy bérletet vásárolni az Art Capital kiállításaira.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42325/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,Az utca hangjai,Bakos Tamás,Eseménynaptár,festmény,fesztivál,kiállítás,Szentendre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?