Blogolj!

Szentendre, az új főváros

Bárki, aki járt már Szentendrén, biztos, hogy a szívébe zárta. Macskaköves, lankás utcái, a parti séták és a hangulat az, ami igazán megfogja és visszacsábítja ide ez embereket. De Szentendre nemcsak egy kis ékszerdoboz a Duna partján, hanem hosszú évek óta egyik fontos helyszíne a kortárs művészetnek is. Tavaly óta pedig igazi művészeti fővárossá nőtte ki magát; 18 kiállítás, 66 program. Elindult a második Art Capital.

Ez a többhetes összművészeti rendezvénysorozat felsorakoztatja a kortárs alkotók és alkotások színe-javát. Hazai és külföldi művészek mutatkoznak be, fiatal szárnypróbálgatásoktól egészen nagyöregek munkáiig megnézhet mindent a közönség, legyen szó festményekről, installációkon át a performanszokig.

Az Art Capital jobb helyet nem is találhatott volna, hiszen Szentendre évtizedek óta ihleti meg a művészeket és inspirál az alkotásra (kb 200-250 alkotó lakik itt). Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója második alkalommal szervezte meg a szeptember 8-tól 24-ig tartó programsorozatot, aminek idei témája az otthon. Ez különösen aktuális manapság, hiszen az otthon, otthontalanság, haza motívumai gyakran felbukkannak a különböző médiumokban, a közéletben, nem is beszélve a migránsválságról, ami mindennapjainkba is bekúszik. Az otthontalanság és otthon kérdése, tapasztalása mindenkit (meg)érint, kikerülhetetlen, így az Art Capital kiállításai is reflektálnak a téma gazdag kultúrtörténetére és a hozzá kapcsolódó társadalmi és pszichikai jelenségekre is.

Az egyik legerőteljesebb ilyen tárlat a MIG21, ami az állandó változást, úton levést hangsúlyozza, fő motívuma a vándorlás. A kiállításban a migráció, a mozgás témája személyes poétikákhoz, jellegzetes kreatív megközelítésekhez, különböző médiumokhoz, térbeli viszonyokhoz, személyközi kapcsolatokhoz, eredeti kultúrákhoz kapcsolódik. A minduntalan feltűnő politikai eszmék, a háború képei ellenére a művek többrétegűsége elemi humanista üzenetté áll össze, a MIG21 kiállítás az életet választja: a vándorlás az életet tükrözi, az életet ünnepli – az élet maga. Érdekes, hogy míg valamiféle pozitív romantika mentén vannak felfűzve az alkotások, mégis néhol kimondottan provokatív jelleget ölt a tárlat hangulata. A kettősség és a végletek közötti mozgás adja meg a sava-borsát a MIG21-nek, a kényes és kimondottan problémás aktualitásáról nem is beszélve.

A kiállítás megtekinthető október 8-ig a MűvészetMalomban.

Az Art Capital egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem egy kihalt kiállítóterembe zsúfolja be a tárgyakat, hanem „elszórja” minden utcasarkon, ahol akarva-akaratlanul is belebotlunk a művészetbe. Így találkozhat bárki többek között Bukta Imre Mezőszemerei ikertornyaival, amik idén bár a Szigetet is bejárták, Heim Péter plasztikájával, ami még egy tavalyi alkotásra, Chiharu Shiota Emlékesőjére reflektál, vagy akár Bakos Tamás, az egykori hajléktalanból lett bécsi festő első hazai kiállításával, ami erőteljes képeivel húzza be a látogatót a művész különleges világába.

A művészet mindenhol jelen van, látható és érezhető, amit Szentendre és az Art Capital nagyszerűen vissza is ad, átad. Sokféle ember, sokféle gondolkodás és sokféle alkotás egy helyen, két hétig. Reméljük most már minden évben.

 

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42333/pics/lead_800x600.png
Art Capital,Bukta Imre,Eseménynaptár,Szentendre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?