Blogolj!

Többek ők, mint mesterek

Ragnar Volarus

Csütörtök este a Várkert Bazár irodalmi estjén két erdélyi irodalmi géniuszról, Tamási Áronról és Dsida Jenőről emlékeztek meg.

Az Erdélyi mesterek elnevezésű est tulajdonképpeni apropója az volt, hogy a Kossuth-díjas író 120 éves született Farkaslakán, míg az erdélyi költő 110 éve látta meg a napvilágot Szatmárnémetiben, ám ennél jóval többről szólt ez a két óra, hiszen mindkettejük életműve jóval több figyelmet és megbecsülést érdemelne, ami ily rövid idő alatt is bizonyításra talált. 

A programot a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója, Gyutai Csaba köszöntőbeszéde nyitotta, aki elárulta, hogy rettenetesen örült, mikor megtudta, hogy Tamási Áron és Dsida Jenő lesz az egyik irodalmi est témája. Mint mondta, a szervezés nehezen indult, ám végül az érdeklődők létszáma bizonyítja, érdemes volt belevágni. A vendégek ezúttal Sipos Lajos irodalomtörténész, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Láng Gusztáv irodalomtörténész és a Nemzeti Színház színművésze, Mátyássy Bence voltak.

Juhász Anna, Sipos Lajos, Láng Gusztáv és Fűzfa Balázs

Nyitásként egy spontán játékot talált ki az est háziasszonya, Juhász Anna. Egy Dsida kötetet véletlenszerűen felütve, Mátyássy Bence felolvasta a verset, majd Fűzfa Balázs mintegy önparódiaként irodalomtanárként elemezte a verset. A vakszerencse ezúttal a "Csend van" című versnek kedvezett, az "elemzés" pedig igazi derültséget okozott a hallgatók soraiban.

Ezután Láng Gusztáv mesélt a csodagyerekről, Dsida Jenőről, és előre figyelmeztetett, szóljanak rá mikor úgy érzik eleget beszélt, mert órákon át tudná mondani. Nem is állított valótlant, de élmény volt hallgatni történeteit, Dsidáról, az őt szárnyai alá vevő Benedek Elekről és az általa alakított irodalmi "különítményről". Juhász Anna nehéz szívvel is szakította félbe a fülnek és léleknek is oly jóleső elbeszélést, azonban az est másik "főszereplőjéről", Tamási Áronról is szerettek volna szót ejteni. 

Dsida Jenő

Sipos Lajos pedig egyáltalán nem kisebb átéléssel és lelkesedéssel kezdte méltatni az erdélyi írót, kiemelve, hogy az emberek többsége az Ábel a rengetegbent ismerik csak a szerzőtől, és még ezzel kapcsolatban is óriási tévedés, hogy mindez Tamási Áronról szól. Az irodalomtörténész szintén szívhez szólóan magasztalta az író életművét, köztük sok zseniális novelláját. 

Majd jött Basilides Aliz, Tamási Áron egykori felesége, aki megkoronázta az estet. Elmesélte megismerkedésüket az íróval, aki alig néhány órával a bemutatkozásuk után már egy mesét írt neki, és ezernyi kis apró pillanatba kaphatunk betekintést, miképpen élt a két világháború között a magyar nyelv egy kiváló művelője, az ember, akit átitatott a humor. Basilides Aliz zárásként megnevezett négy novellát Tamásitól, amiket állítása szerint ha elolvasunk, betekintést nyerhetünk, milyen ember is volt a káprázatos író. S mely ez a négy történet? Az Ördögváltozás Csíkban, a Népszakértők, Szép Domokos Anna, valamint a Rendes feltámadás, melyet Mátyássy Bence színművész fel is olvasott a jelenlévőknek. 

Basilides Aliz mesél

Fűzfa Balázs végül mint tanár, zárásként a pedagógusok felelősségére is kitért.

Mert a költő és a vers, többet és mást mond, mit a benne rejlő szavak összessége. A remekművek után mindig másképp, mindig újratanuljuk a magyar nyelvet. Nekünk tanároknak az a feladatunk, hogy a tanulóknak, diákoknak, minden évfolyamnak, minden érettségizőnek, a költők és írók segítségével újratanítsuk, segítsünk újratanulni a magyar nyelvet.

Tamási Áron

Így ért véget ez a csütörtök esti időutazás, amely elrepített minket a két világháború közti időkbe. A Várkert Bazárból kilépve pedig teljesen más hangulatban tekinthettünk a viharos szélben úszó száraz falevelekre, melyek képtelenek voltak dacolni a természet erejével. De titkon mégis elégedettek lehetnek, hiszen részei lehettek egy fa életének. Mi, az est résztvevői pedig azért, mert ott lehettünk ezen a különleges esten.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42509/pics/lead_800x600.jpg
Dsida Jenő,irodalom,Mátyássy Bence,Tamási Áron,Várkert Bazár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?